* Ενημέρωση

Καλωσορίσατε στο HellenicWave!
Πριν μπείτε στη διαδικασία εγγραφής θέλω να γνωρίζετε ότι δεν περιλαμβάνει υλικό που υπόκειται στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας (torrents ή links).
Το HellenicWave είναι ένα φόρουμ με τουριστικά και ενημερωτικά θέματα.


Author Topic: Το δάσος του Κοτζά Ορμάν / Ξάνθη  (Read 719 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Andreas

  • Διαχειριστής
  • *****
  • Posts: 165
Το δάσος του Κοτζά Ορμάν / Ξάνθη
« on: 20 October 2016, 07:36:17 AM »
ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΟΤΖΑ ΟΡΜΑΝΤο περίφημο παρθένο δάσος Κοτζά-Ορμάν βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Ξάνθης, στην περιοχή των εκβολών του ποταμού Νέστου. Ο Νέστος πηγάζει από τη Βουλγαρία και, αφού διασχίσει βαθιές κοιλάδες και φαράγγια στα βουνά μεταξύ Ορβήλου και Ροδόπης και περάσει τα μεγαλόπρεπα του Τέμπη από τη Σταυρούπολη έως τους Τοξότες, ξεχύνεται κατ ευθείαν στη θάλασσα. Δεξιά και αριστερά από τις όχθες του, από τους Τοξότες έως τη θάλασσα, σε μήκος 27 και πλάτος 3 - 7 χιλιόμετρα, ζωογονούσε με τα νερά του το ωραιότερο και πολυτιμότερο υδροχαρές δάσος της Ευρώπης, το Κοτζά - Ορμάν, που στην τουρκική γλώσσα σημαίνει Μέγα δάσος. Σήμερα απομένει μικρό τμήμα του αρχικού δάσους.


Πολύτιμη είναι τόσο η χλωρίδα του Κοτζά Ορμάν όσο και η πανίδα του. Η ασπρόλευκα, η μαύρη λεύκα και από τα ευγενή και πολύτιμα πλατύφυλλα, η οξύκαρπος και η ολότριχος μελία, η πεδινή πτελέα, η ποδισκοφόρος δρυς, ο πεδινός και ταταρικός σφένδαμος, καθώς και το σκλήθρο αποτελούν τα κυριότερα δένδρα. Η ολότριχος μελία με τα βελουδωτά φύλλα που από όλη την Ευρώπη φύεται μόνον στο δάσος αυτό κατά συστάδες και σε ελάχιστες ποσότητες στη Δοβρουτσά, αποτελεί αντικείμενο παγκοσμίου δασικού και βοτανικού ενδιαφέροντος.

Απ όλη την Ευρώπη, μόνο στο δάσος αυτό εύρισκαν τροφή και καταφύγιο πολλά αγρίμια όπως αγριόχοιροι, λύκοι, οι σπάνιοι λύγκες, τσακάλια, ενυδρίδες, ασβοί, αλεπούδες, λαγοί και συχνά ζαρκάδια. Υπάρχουν, επίσης, και όλα τα υδρόβια, διαβατικά και ενδημικά πτηνά, καθώς και ο κολχικός φασιανός, που μόνο στην Ελλάδα βρίσκεται σε άγρια κατάσταση.


Από τη Βάσω
« Last Edit: 05 February 2017, 11:43:20 AM by Andreas »