* Ενημέρωση

Καλωσορίσατε στο HellenicWave!
Πριν μπείτε στη διαδικασία εγγραφής θέλω να γνωρίζετε ότι δεν περιλαμβάνει υλικό που υπόκειται στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας (torrents ή links).
Το HellenicWave είναι ένα φόρουμ με τουριστικά και ενημερωτικά θέματα.


Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1

Κάποιοι δεν έχουν επιστρέψει ούτε έναν ολόκληρο μήνα από τις διακοπές και ήδη έχουν κουραστεί από την πόλη, ψάχνοντας επόμενους προορισμούς που θα τους αλλάξουν τις παραστάσεις. Τα παρακάτω χωριά είναι μερικά από τα ομορφότερα της Ελλάδας και οι φωτογραφίες τους αποδεικνύουν πως το επόμενο πακετάρισμα πρέπει να γίνει με προορισμό κάποιο από αυτά.

Νυμφαίο Φλώρινας
Περίπου 60 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας, το αρχοντικό αυτό βλαχοχώρι είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και οι ταξιδιωτικοί οδηγοί χαρακτηρίζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Το δάσος οξιάς, τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα πέτρινα σπίτια, το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, η μικρή, γραφική, πλακόστρωτη πλατεία είναι μερικές μόνο από τις ομορφιές του.

Παλαιός Παντελεήμονας, Όλυμπος
Ο Παλαιός Παντελεήμονας, στη σκιά του βουνού των θεών, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γραφικότητά του, σε μια περιοχή γεμάτη φυσικές ομορφιές. Βρίσκεται στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων και έχει υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα.


Τσαγκαράδα, Πήλιο
Όσοι την έχουν επισκεφτεί συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως τουριστικό και όμορφο χωριό, με θέα στο Αιγαίο, με φύση που οργιάζει και πετρόχτιστη ατμόσφαιρα. Στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, θα δείτε και έναν τεράστιο πλάτανο, που αποτελεί ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης και του οποίου η ηλικία του ανέρχεται στα 1000 χρόνια. Περπατήστε στα καλνετρίμια, χαθείτε στα μονοπάτια της, θαυμάστε την αρχιτεκτονική των παλιών ανακαινισμένων αρχοντικών και των άλλων παραδοσιακών κτιρίων και απολαύστε την ατμόσφαιρά της.

Στεμνίτσα, Αρκαδία
Χτισμένη στο Μαίναλο και σε ύψος 1080 μέτρων, η Στεμνίτσα είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες και πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε το φαράγγι του Λούσιου, το ελατοδάσος του Μαινάλου, τα μοναστήρια του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, την Ι.Μ. Παναγίας Φιλοσόφου και την Ι.Μ Ζωοδόχου Πηγής.

Συρράκο, Ιωάννινα
Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του όρους Λάκμος, έτσι ώστε να προστατεύει τους κατοίκους του από εχθρούς στο παρελθόν, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο, μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες από τους οποίους το χωρίζει ένα ποτάμι, διατηρούν την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Αυτό σημαίνει πετρόχτιστα σπίτια, γραφικά μονοπάτια, στέγες από σχιστόλιθο, απουσία αυτοκινήτων μέσα στο χωριό και πανέμορφα παλιά σπίτια που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία γι’ αυτούς που αναζητούν την παράδοση σε κάθε τους δραστηριότητα.


Κοσμάς, Αρκαδία
Ο Κοσμάς είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας στην περιοχή της Νότιας Κυνουρίας. Είναι χτισμένο στον Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων ανάμεσα σε δάση από έλατα και απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Τυρό. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, ενώ διαθέτει ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές, με παραδοσιακούς πετρόκτιστους ξενώνες.


Βίτσα, Ζαγόρι
Στον νομό Ιωαννίων, η Βίτσα αποτελεί άλλον ένα ορεινό οικισμό στο βόρειο τμήμα του νομού, στο Κεντρικό Ζαγόρι, στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου. Η Βίτσα είναι ένα οικιστικό σύνολο που διακρίνεται για την ενότητα των λιθόκτιστων οικιών, εκκλησιών, δρόμων και πλατειών του, που το καθιστούν ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά των Ζαγοριών του Κεντρικού Ζαγορίου.


Αγόριανη, Παρνασσός
Δάση από έλατα, πλακόστρωτη πλατεία με πλατάνια, καταρράκτης και νερά να ρέουν, πέτρινα μονοπάτια, εκκλησάκια του 19ου αιώνα κι όλα αυτά σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων. Αυτό είναι η Αγόριανη, γνωστή και ως Επτάλοφος, στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, η οποία δεν απέχει πολύ από τη δράση, αφού σε 15 χιλιόμετρα βρίσκονται τα χιονοδρομικά, για όσους αναζητούν σκι και δραστηριότητες όταν μπει ο χειμώνας.

2
Κοινωνικά / Τι εστί άνδρας
« Last post by Andreas on 30 August 2017, 07:38:51 AM »

Δεν τον χαρακτηρίζει το φύλο του, αλλά ο αυτοσεβασμός και η προσωπικότητά του. Δεν ξεχωρίζει για τη σωματική του διάπλαση, αλλά για το ήθος του και την τιμή του. Δεν τον ορίζει η αρρενωπότητα του αλλά η σωστή στάση ζωής και τα εσωτερικά χαρίσματά του.

Τον άντρα τον καθορίζει η εκτίμηση που απορρέει από κάθε ανθρώπινη συναλλαγή του. Οι αρχές και οι αξίες που καθοδηγούν τον τρόπο ζωής του. O σεβασμός και η αυτογνωσία που εκπέμπει σε κάθε του παρουσία. Η συνάφεια των λόγων και των πράξεων του. Η ανάληψη ευθύνης σε κάθε λάθος ή ατόπημά του. Η αμερόληπτη λογική που κυριαρχεί σε κάθε απόφασή του.
Δαμάζεται και δαμάζει την υπομονή του. Έχει το σθένος να δοκιμάζεται και να δοκιμάζει τα όρια της αντοχής του. Πετυχαίνει τους στόχους του με το πείσμα και την επιμονή του. Δεν πτοείται και δεν αποδυναμώνεται από τα εμπόδια που προβάλλονται στον στίβο της ζωής. Δεν εγκαταλείπει τις μάχες και δεν τρέχει να κρυφτεί στην αρένα της επιβίωσης. Αγωνίζεται και πεισμώνει στα δύσκολα. Λυγίζει αλλά δεν σπάει μπροστά στον πόνο. Δέχεται τις ήττες με υπερηφάνεια. Τις νίκες με ταπεινοφροσύνη.

Δεν τον προσδιορίζει η γοητεία του, αλλά η εντιμότητα και η ευθύτητα που ακολουθούν τα βήματά του. Η γνησιότητα κάθε συναισθήματος που αναβλύζει μέσα από την ύπαρξή του. Η τόλμη να εκφράζει χωρίς φόβο τον έpωτα του. Διεκδικεί με πάθος ότι επιθυμεί χωρίς να ξεφεύγει από τα όρια του. Προβάλλει έντονα την απογοήτευση και τον θυμό του χωρίς περιστροφές. Διαχειρίζεται με ευγένεια και λεπτότητα τις ευαίσθητες καρδιές. Αποπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη μέσα από τις αισθηματικές του συνδιαλλαγές.

Δεν τον τρομάζουν οι δεσμεύσεις. Δε λιποτακτεί και δεν χάνεται μέσα από τις σχέσεις. Δεν κρύβεται πίσω από ξαφνικές φυγές και απόλυτες σιωπές. Εξηγείται ξεκάθαρα χωρίς υπεκφυγές. Κουρελιάζει τον εγωισμό του και αποβάλει τα κομπλεξικά σύνδρομα που επικρατούν. Έχει να το θάρρος ξεφεύγει από το «αντρικό πρότυπο» ξεδιπλώνοντας τις ευαισθησίες του. Να σπάει τους κανόνες και να αποτελεί την εξαίρεση αναδιπλώνοντας τις αδυναμίες του. Να χαλάει την εικόνα του προβάλλοντας τα ελαττώματα και τις φοβίες του.

Τον ενδιαφέρει η αξιοπρέπεια του και όχι η εικόνα του. Αναζητάει την ουσία στις ψυχές και δεν τις χρησιμοποιεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Δεν παραδίδει την ‘’ελεύθερη φύση’’ του και δεν περιορίζει τους ανθρώπους που είναι κοντά του. Βγάζει το κοστούμι του μπροστά στις κακίες και δεν τις αφήνει να τον αγγίξουν.

Απομακρύνεται από κακεντρέχειες και μίση και δεν τους επιτρέπει να τον παρασύρουν. Δεν μιλάει με μισόλογα και δεν αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς. Αρνείται να φορέσει τη μάσκα της υποκρισίας και της ψευτιάς και μένει αναλλοίωτος σε κάθε σημάδι εκμετάλλευσης και φθοράς.
Χαράσσει τις δικές του διαδρομές και δεν περιφέρεται άσκοπα στο πλήθος αφήνοντας στους ανθρώπους πληγές. Έχει μάθει να μετράει τις λέξεις του, να λογαριάζει τα βήματα του και να υπολογίζει τους ανθρώπους μόνο με τις πράξεις. Γοητεύεται από την εσωτερική ομορφιά και γοητεύει με την αξιοπρεπή του στάση και συμπεριφορά.

Γιατί άντρα, αγόpι μου, δε σε κάνουν τα υλικά σου αγαθά, το σώμα, τα λεφτά ή τα υπάρχοντα σου. Άντρας είναι αυτός που η ειλικρίνεια του είναι μεγαλύτερη από την μυϊκή του δύναμη. Και η προσωπικότητα του πιο ισχυρή από το καλογυμνασμένο του σώμα.

Πηγή: anapnoes.gr
3
Κοινωνικά / Sigmund Freud: 50 σπουδαίες ρήσεις του.
« Last post by Andreas on 25 August 2017, 07:36:17 AM »

Ένας από τους πλέον βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ου αιώνα που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο, η απώθηση και η παιδική σεξουαλικότητα.

Οι επιστημονικές θεωρίες του και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και αποτέλεσαν αντικείμενα έντονης αμφισβήτησης όταν παρουσιάστηκαν στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Μέχρι και σήμερα προκαλούν έντονο προβληματισμό και αντιπαραθέσεις οι θεωρίες του.

Η επίδραση του Φρόυντ δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά απλώθηκε σε πολλούς τομείς της επιστήμης (ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία) και της τέχνης.

Σας παραθέτω 50 από τις σπουδαίες ρήσεις αυτής της κορυφαίας προσωπικότητας...

Τα παιδιά είναι εντελώς εγωκεντρικά. Αισθάνονται τις ανάγκες τους έντονα και αγωνίζονται ανηλεώς για να τις ικανοποιήσουν.

Απέναντι σε κάποιον που πέθανε υιοθετούμε μια ιδιαίτερη στάση: Κάτι σαν θαυμασμό για κάποιον που τελείωσε μια πολύ δύσκολη δουλειά.

Ο ψυχαναλυτής θα πρέπει να είναι εντελώς ανέκφραστος προς τον ασθενή και όπως ένας καθρέφτης δεν θα πρέπει να δείχνει τίποτε άλλο πέρα από αυτό που του δείχνουν.

Τα αστεία δεν είναι μόνο μια εκδήλωση σεξουαλικής νεύρωσης, αλλά ένα ψυχοπαθολογικό σύμπτωμα.

Το πραγματικό αρσενικό είναι μονογαμικό

Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης.

Πού πάει μια σκέψη όταν έχει ξεχαστεί;

(σ.σ: στο υποσυνείδητο)

Κάποια μέρα κοιτάζοντας πίσω, τα χρόνια που αγωνίστηκες θα σου φαίνονται τα πιο ωραία.

Πίσω από κάθε ισχυρή γυναίκα, κρύβεται ένας τυραννικός πατέρας.

Σε αποφάσεις δευτερευούσης σημασίας, είναι χρήσιμο να εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά. Σε κρίσιμα ζητήματα όμως, η απόφαση πρέπει να προέρχεται από την καρδιά.

Αν ένας άνθρωπος υπήρξε το αδιαμφισβήτητα αγαπημένο παιδί της μητέρας του, διατηρεί σε όλη του τη ζωή το αίσθημα θριάμβου, την πίστη στην επιτυχία, που συχνά οδηγεί πραγματικά στην επιτυχία.

Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια.

Οι δύο θεμέλιοι λίθοι της ευτυχίας: αγάπη και δουλειά.

Η ανατομία είναι πεπρωμένο.

Ένας άνθρωπος που αμφισβητεί την ίδια του την αγάπη, μπορεί, ή μάλλον πρέπει να αμφισβητεί κάθε κατώτερο πράγμα.

Η ψυχική ανάπτυξη του ατόμου είναι μια σύντομη επανάληψη της πορείας ανάπτυξης του ανθρώπινου είδους.

Ο διάβολος παραμένει πάντα η καλύτερη δικαιολογία για να απενοχοποιήσουμε το Θεό.

Μια θρησκεία, ακόμα κι όταν αυτοπροσδιορίζεται σαν θρησκεία της αγάπης, πρέπει να είναι σκληρή και εχθρική σε όσους δεν ανήκουν σε αυτήν.

Το να είσαι εντελώς ειλικρινής με τον εαυτό σου είναι μια καλή πρακτική.

Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί.

Μακροπρόθεσμα, τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί στη λογική και στην εμπειρία, γι’ αυτό η αντίθεση της θρησκείας και στις δύο είναι κατανοητή.

Είμαστε έτσι φτιαγμένοι, ώστε να λαμβάνουμε έντονη απόλαυση από την αντίθεση, και πολύ μικρή απόλαυση από την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων.

Αν ένας άνθρωπος υπήρξε το αδιαμφισβήτητα αγαπημένο παιδί της μητέρας του, διατηρεί σε όλη του τη ζωή το αίσθημα θριάμβου, την πίστη στην επιτυχία, που συχνά οδηγεί πραγματικά στην επιτυχία.

Σε αποφάσεις δευτερευούσης σημασίας, είναι χρήσιμο να εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά. Σε κρίσιμα ζητήματα όμως, η απόφαση πρέπει να προέρχεται από την καρδιά.

Τι πρόοδος! Τον Μεσαίωνα θα με καίγανε στην πυρά. Τώρα, καίνε στην πυρά τα βιβλία μου.

Η θρησκεία είναι νεύρωση.

Οι δύο θεμέλιοι λίθοι της ευτυχίας: αγάπη και δουλειά.

Η ερμηνεία των ονείρων είναι η βασιλική οδός για την εξερεύνηση του υποσυνείδητου.

Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά άλλη ανάγκη στην παιδική ηλικία τόσο δυνατή όσο η πατρική προστασία.

Η Αμερική είναι ένα λάθος.

Η γυναίκα θα πρέπει να μαλακώνει αλλά όχι να αποδυναμώνει τον άντρα.

Η σκέψη είναι δράση σε πρόβα.

Ο πρώτος άνθρωπος που εκτόξευσε μια προσβολή αντί για μια πέτρα ήταν ο θεμελιωτής του Πολιτισμού.

Οι δαίμονες δεν υπάρχουν, όπως και οι θεοί άλλωστε. Είναι απλά δημιουργήματα της ψυχικής δραστηριότητας του ατόμου.

Οι υστερικοί υποφέρουν κυρίως από τις αναμνήσεις.

Καμιά φορά, ένα πούρο δεν είναι παρά ένα πούρο.
(δηλαδή, δεν χρειάζεται ψυχανάλυση)

Η θρησκεία είναι μια ψευδαίσθηση και αντλεί τη δύναμή της από την ευκολία της να προσαρμόζεται στις ενστικτώδεις μελαγχολικές παρορμήσεις μας.

Οι άνθρωποι είναι δυνατοί μόνο όσο εκφράζουν μια δυνατή ιδέα. Γίνονται αδύναμοι, όταν της αντιτίθενται.

Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη.

Η ελευθερία του ατόμου δεν είναι αγαθό του πολιτισμού. Ήταν στο μέγιστο σημείο πριν από κάθε πολιτισμό.

Η συνείδηση μοιάζει με συντριβάνι που παιχνιδίζει στον ήλιο και ξαναβυθίζεται στη μεγάλη υπόγεια δεξαμενή του υποσυνείδητου από όπου πηγάζει.

Αλήθεια, πώς και κανένας από τους μεγάλους δεν ανακάλυψε ποτέ την ψυχανάλυση; Γιατί έπρεπε να περιμένει έναν εντελώς άθεο Εβραίο;

Όσο καλοί δάσκαλοι γίνονται οι ομοφυλόφιλοι, άλλο τόσο κακοί και αυστηροί γίνονται αυτοί που έχουν απωθήσει την ομοφυλοφιλία τους.

Ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να παλεύει να εξαφανίσει τα σύνδρομά του, αλλά να συντονιστεί με αυτά, γιατί είναι αυτά που κατευθύνουν την επαφή του με τον κόσμο.

Νεύρωση είναι η ανικανότητα για ανοχή της αντιξοότητας.

Το Εγώ δεν είναι κυρίαρχο στο ίδιο του το σπίτι.

Πολλές φορές, τα πιο βαρυσήμαντα όνειρα είναι αυτά που φαίνονται τα πιο τρελά.

Η Τέχνη είναι μια διέξοδος στο γενετήσιο πρόβλημα.

Η μεγαλύτερη ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί ποτέ και που κι εγώ δεν έχω κατορθώσει να απαντήσω μετά από τριάντα χρόνια έρευνας, είναι: «τι θέλει μια γυναίκα;»

4

Σκέφτεστε ποια αρωματικά φυτά και βότανα να φυτέψετε στις γλάστρες του μπαλκονιού σας;

Τα αρωματικά φυτά είναι εύκολα στην καλλιέργειά τους, πολλά από αυτά είναι πολυετή, κατάλληλα για μπαλκόνι,  θέλουν λίγο νερό και δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες ή έντομα. 

Ρίγανη:
πολυετής χαμηλός θάμνος
πολύς ήλιος, λίγο νερό, αντέχει την ξηρασία
την κόβεις και την χρησιμοποιείς φρέσκια ή αποξηραμένη
ξαναμεγαλώνει εύκολα
χρήση σε φαγητά, σαλάτες, φτιάχνεις έλαιο

Δυόσμος:
πολυετής χαμηλή πόα
πολύς ήλιος, αρκετό νερό, μαραζώνει αν δεν ποτιστεί, αλλά...
κι αν ξεραθεί επιφανειακά, τον κόβεις όλο και ξαναβγάζει φρέσκα
γρήγορη ανάπτυξη: γεμίζει ολόκληρα παρτέρια αν τον αφήσεις
χρήση σε φαγητά, σαλάτες, ποτά

Δενδρολίβανο:
πολυετής χαμηλός θάμνος
πολύς ήλιος, αλλά ευδοκιμεί και σε ημισκιά, λίγο νερό
όμορφα μοβ λουλούδια την άνοιξη
έχει δυο λογιών: όρθιο και έρπον
το έρπον είναι καλό για εδαφοκάλυψη και να γεμίσεις άδεια παρτέρια
χρήση σε φαγητά, κρετάκια, ψαράκι κτλ

Θυμάρι:
πολυετής χαριτωμένη χαμηλή πόα
πολύς ήλιος, λίγο νερό
μικρά ντελικάτα φυλλαράκια και μπόλικα μοβ ή λευκά λουλούδια την άνοιξη
κατάλληλο για βραχόκηπους αλλά και μικρές ζαρντινιέρες σε μπαλκόνι

Λουίζα:
πολυετής θάμνος που μεγαλώνει και γίνεται μικρό δεντράκι
πολύς ήλιος, αρκετό νερό
μακρόστενα φύλλα που μοσχομυρίζουν λεμονάκι μυρωδάτο
πανέμορφη και όταν ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι
τα φύλλα της χρησιμοποιούνται στα μαγειρική για λεμονάτο άρωμα (yummy!) και σαν αφέψημα, επειδή δρα κατά τις κυτταρίτιδας

Σέλινο:
μονοετής πόα, που μπορεί να ζήσει και παραπάνω από ένα χρόνο
πολύς ήλιος, αρκετό νερό
δεν κερδίζει και το πρώτο βραβείο στα καλλιστεία, αλλά...
έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα
όταν βγάλει σπόρους, μάζεψέ τους και ρίξτους στη γλάστρα, ώστε του χρόνου να έχεις καινούριο σέλινο

Μαϊντανός:
μονοετής πόα, που μπορεί να ζήσει και παραπάνω από ένα χρόνο
πολύς ήλιος, αρκετό νερό
φουντωτός και χαρωπός, σου δίνει συνέχεια φρέσκα φύλλα για να βάζεις στα φαγητά σου
κούρεψέ τον όλο και θα ξαναβγάλει φρέσκα φύλλα
χρήση σε σαλάτες, σε σάλτσες, σε πολλά φαγητά.

Άνιθος:
μονοετής, πολύς ήλιος, αρκετό νερό
πανεύκολος κι αυτός στην καλλιέργειά του
το καλοκαίρι θα βγάλει άνθη που μετά θα γίνουν σπόροι: τους μαζεύεις και τους σπέρνεις την επόμενη άνοιξη

Βασιλικός:
μονοετής ή πολυετής
πολύς ήλιος, αρκετό νερό
σγουρός ή πλατύφυλλος
δεν λείπει από κανένα μπαλκόνι και στολίζει καλοκαιρινά τραπέζια
ωμός ή μαγειρεμένος αρωματίζει σάλτσες και φαγητά

Λεβάντα:
πολυετής θάμνος
πολύς ήλιος, λίγο νερό
μαγεύει με το γκρίζο φύλλωμά της και τα μοβ άνθη της
μαζεύεις ένα ένα τους  μακριούς βλαστούς με άνθη, τους δένεις ματσάκια και τους κρεμάς ανάποδα να ξεραθούν. Τα τυλίγεις σε τούλι και τα κρεμάς στη ντουλάπα.

Πληροφορίες: LIFO
5

1. Κάθε άνθρωπος έχει καρκινικά κύτταρα στο σώμα του. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα δεν φαίνονται στις συνήθεις εξετάσεις, εφόσον δεν έχουν πολλαπλασιαστεί σε ορισμένα δισεκατομμύρια…

Όταν ο γιατρός διαβεβαιώνει τους καρκινοπαθείς ότι δεν υπάρχουν πλέον καρκινικά κύτταρα στο σώμα τους μετά από θεραπεία, αυτό σημαίνει απλώς ότι είναι αδύνατη η ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων στις εξετάσεις τους, επειδή ο αριθμός τους δεν ανέρχεται καν στο ανιχνεύσιμο ποσό.

2. Καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται από 6 έως και περισσότερες από 10 φορές στη ζωή ενός ανθρώπου.

3. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι ισχυρό, τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται και έτσι αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός τους και κατά συνέπεια ο σχηματισμός όγκων.
4. Όταν κάποιος έχει καρκίνο αυτό υποδεικνύει ότι παρουσιάζει πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες, καθώς και στον τρόπο ζωής του ατόμου.

5. Για να ξεπεραστούν οι πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις, πρέπει να αλλάξει η διατροφή και να συμπεριληφθούν συμπληρώματα, τα οποία θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

6. Η χημειοθεραπεία έχει να κάνει με τη δηλητηρίαση των ραγδαία αναπτυσσόμενων καρκινικών κυττάρων, αλλά και με την καταστροφή των ραγδαία αναπτυσσόμενων υγειών κυττάρων στο μυελό των οστών, την γαστρεντερική οδό κ.λπ. και μπορεί να προκαλέσει οργανικές βλάβες, στο ήπαρ, τους νεφρούς, την καρδιά, τους πνεύμονες κ.λπ.

7. Η ακτινοβολία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα, καυτηριάζει, σημαδεύει και καταστρέφει υγιή κύτταρα, ιστούς και όργανα.

8. Η αρχική θεραπεία με ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία συχνά μειώνει το μέγεθος ενός όγκου. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας δεν έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καταστροφή ενός όγκου.

9. Όταν το σώμα φέρει υπερβολικό τοξικό φορτίο από χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει είτε κατασταλεί είτε καταστραφεί, έτσι το άτομο μπορεί να υποκύψει σε διάφορα είδη μολύνσεων και επιπλοκών.

10. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν να προκαλέσουν τη μετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων, ούτως ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πιο δύσκολα. Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και σε άλλες περιοχές.

11. Ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου είναι η εξασθένηση των καρκινικών κυττάρων, με το να μην τους παρέχεται η τροφή που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν.

ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ:

α. Η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο. Αφαιρώντας τη ζάχαρη από τη διατροφή μας απομακρύνουμε μία σημαντική πηγή ενέργειας από τα καρκινικά κύτταρα. Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως τα Canderel, NutraSweet, Equal, Spoonful κ.λπ. παράγονται από ασπαρτάμη, που είναι βλαβερή. Ένα καλύτερο φυσικό υποκατάστατο θα ήταν το μέλι Manuka ή οι μελάσες αλλά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες. Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χημικές προσθήκες για να αποκτήσει το λευκό του χρώμα. Καλύτερη εναλλακτική είναι μπαχαρικά τύπου Bragg’s aminos ή θαλασσινό αλάτι.

β. Το γάλα κάνει το σώμα μας να παράγει βλέννα, ιδίως στη γαστρεντερική οδό. Ο καρκίνος τρέφεται από τη βλέννα. Διακόπτοντας το γάλα και υποκαθιστώντας το με γάλα σόγιας χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, τα καρκινικά κύτταρα εξασθενούν.

γ. Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε όξινα περιβάλλοντα. Μία διατροφή βασισμένη στο κρέας είναι όξινη. Είναι προτιμότερο να τρώμε ψάρι και λίγο κοτόπουλο, από ότι μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Το κρέας περιέχει επίσης αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και παράσιτα που είναι όλα επιβλαβή, ειδικά για καρκινοπαθείς.

δ. Μία διατροφή που αποτελείται από 80% φρέσκους χυμούς και λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγα φρούτα σας βοηθά να δημιουργήσετε ένα αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα σας. Το 20% μπορεί να αποτελείται από μαγειρεμένα γεύματα στα οποία να περιλαμβάνονται τα φασόλια.

Οι χυμοί από φρέσκα λαχανικά παρέχουν ζωντανά ένζυμα που απορροφούνται εύκολα και φτάνουν στα κύτταρα μέσα σε 15 λεπτά τρέφοντας και ενισχύοντας την ανάπτυξη υγιών κυττάρων. Για την πρόσληψη ζωντανών ενζύμων και τη δημιουργία υγιών κυττάρων δοκιμάστε να πιείτε φρέσκο χυμό λαχανικών (από τα περισσότερα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βλαστών από τα φασόλια) και να φάτε ωμά λαχανικά 2 ή 3 φορές την ημέρα. Τα ένζυμα καταστρέφονται σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου (104 βαθμοί Φαρενάιτ).

ε. Αποφεύγετε καφέ, τσάι και σοκολάτα, τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Το πράσινο τσάι είναι η καλύτερη εναλλακτική και έχει ιδιότητες κατά του καρκίνου. Νερό, καλύτερα καθαρισμένο ή φιλτραρισμένο, για την αποφυγή γνωστών τοξινών και βαρέων μετάλλων που περιέχονται στο νερό της βρύσης. Το αποσταγμένο νερό είναι όξινο και καλύτερα να αποφεύγεται.
στ. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι δύσπεπτη και απαιτεί πολλά πεπτικά ένζυμα. Το άπεπτο κρέας που παραμένει στα έντερα αποσυντίθεται και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συσσώρευση τοξικών ουσιών.

ζ. Τα τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων αποτελούνται από μία σκληρή πρωτεϊνική στιβάδα. Αποφεύγοντας ή μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος απελευθερώνονται περισσότερα ένζυμα που επιτίθενται στα πρωτεϊνικά τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων με αποτέλεσμα τα κύτταρα φονείς να μπορούν να τα καταστρέψουν.

η. Ορισμένα υποκατάστατα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (IP6, Flor ssence, Essiac, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ουσιαστικά λιπαρά οξέα κ.λπ.). Άλλα υποκατάστατα όπως η βιταμίνη Ε είναι γνωστό ότι προκαλούν απόπτωση ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, τη φυσιολογική μέθοδο του σώματος να απορρίπτει τα κατεστραμμένα, ανεπιθύμητα ή αχρείαστα κύτταρα.

θ. Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Ένα ενεργό και θετικό πνεύμα θα βοηθήσει τον μαχητή του καρκίνου να επιβιώσει. Ο θυμός, η πικρία και τα δυσάρεστα συναισθήματα θέτουν το σώμα σε ένα αγχώδες και όξινο περιβάλλον. Μάθετε το πνεύμα σας να αγαπά και να συγχωρεί. Μάθετε να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη ζωή.

ι. Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε οξυγονωμένα περιβάλλοντα. Η καθημερινή άσκηση και οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στη διοχέτευση περισσότερου οξυγόνου στα κύτταρα. Η οξυγονοθεραπεία είναι μία ακόμα μέθοδος που χρησιμοποιείται για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

6

Μια από τις πιο κοινές ασθένειες της τριανταφυλλιάς είναι η Μελανή Κηλίδωση (Diplocarpon rosae). Η ονομασία της περιγράφει κατάλληλα τα συμπτώματα αυτής της μυκητολογικής ασθένειας πάνω στο φύλλωμα της τριανταφυλλιάς. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να προκαλέσει εντελώς την αποφύλλωσή της.
Στο άρθρο αυτό θα δούμε τι προκαλεί αυτά τα μαύρα στίγματα πάνω στα φύλλα της τριανταφυλλιάς και το τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ασθένεια.

Πως προκαλείται η Μαύρη Κηλίδωση στα φύλλα της Τριανταφυλλιάς;

Πολλοί από μας αναρωτιόμαστε όταν βλέπουμε αυτά τα μαύρα στίγματα πάνω στα φύλλα των τριανταφυλλιών, τι τα προκαλεί. Συνήθως, όσοι έχουν τριανταφυλλιές στους κήπους και τις αυλές τους έχουν παράλληλα κι αυτό το πρόβλημα. Πολλές τριανταφυλλιές είναι ανθεκτικές σε αυτά τα μαύρα στίγματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ασθένεια είναι ανεκτή σε κάποιο βαθμό χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τα φυτά. Ωστόσο, στις σοβαρές περιπτώσεις τα φυτά κινδυνεύουν να χάσουν εντελώς το φύλλωμά τους.

Η ασθένεια της Μαύρης Κηλίδωσης προκαλείται από τον μύκητα Diplocarpon rosae. Καστανόμαυρες κηλίδες εμφανίζονται στα ανώτερα φύλλα του φυτού που αργότερα γίνονται σκούρες. Τα φύλλα τελικά γίνονται κίτρινα και πέφτουν. Η Μαύρη Κηλίδωση μπορεί εύκολα να διακριθεί από άλλες ασθένειες που προκαλούν κηλιδώσεις στα φύλλα από την χαρακτηριστική πτερωτή, κροσσωτή περιφέρεια των κηλίδων και το έντονο βαθύ σκούρο χρώμα τους. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν υπερυψωμένες ερυθροϊώδεις κηλίδες στους ετήσιους βλαστούς του φυτού. Ο θερμός καιρός και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη και εξάπλωση του μύκητα.

Έλεγχος και Αντιμετώπιση της Μαύρης Κηλίδωσης

Από τη στιγμή που η τριανταφυλλιά δεχτεί επίθεση από το μύκητα, οι κηλιδώσεις στα φύλλα θα παραμείνουν μέχρι αυτά να πέσουν και το φυτό να αναπτύξει νέο φύλλωμα. Ο μύκητας που προκαλεί τα μαύρα στίγματα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να σταματήσει να κάνει οποιαδήποτε περαιτέρω ζημία στο φύλλωμα, αλλά οι κηλιδώσεις που υπάρχουν θα παραμείνουν μέχρι την πτώση των φύλλων που τις φέρουν. Μερικές ποικιλίες τριανταφυλλιών είναι πιο ευαίσθητες στην ασθένεια και λειτουργούν σαν μαγνήτης για το μύκητα. Αν δεν ψεκάζετε αυτές τις ποικιλίες όταν τα νεαρά φύλλα τους αρχίζουν να εμφανίζονται στις αρχές της άνοιξης, τότε σίγουρα θα μολυνθούν από το μύκητα της Μελανής Κηλίδωσης.

Παρακάτω προτείνουμε ένα πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων ψεκασμών για να αντιμετωπίσετε την ασθένεια στις ευαίσθητες ποικιλίες την άνοιξη και το καλοκαίρι και όσο οι τριανταφυλλιές σας σχηματίζουν νέο φύλλωμα. Στο πρόγραμμα χρησιμοποιούμε δύο δραστικές ουσίες από τις οποίες η μια είναι οργανική. Όσοι θέλουν να ψεκάσουν μόνο με οργανικό σκεύασμα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στους ψεκασμούς μόνο το οργανικό.

Στις αρχές της άνοιξης, με την έκπτυξη των οφθαλμών της τριανταφυλλιάς ψεκάστε με ένα μυκητοκτόνο σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία propiconazole. Θα βρείτε τέτοιο σκεύασμα σε κατάστημα αγροτικών εφοδίων της περιοχής σας. Μετά από τρεις εβδομάδες και για κάθε επόμενο διαστήματα τριών εβδομάδων κάντε επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς με σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία όξινο ανθρακικό άλας καλίου (Potassium hydrogen carbonate).
Αυτό το σκεύασμα είναι οργανικό και χρησιμοποιείται και σε βιολογικές καλλιέργειες Στο τέλος της σεζόν, κάντε ένα τελευταίο ψεκασμό με το πρώτο σκεύασμα. Τα παραπάνω σκευάσματα θα προστατεύσουν τις τριανταφυλλιές και από άλλες επικίνδυνες μυκητολογικές ασθένειες, όπως Ωίδιο και Βοτρύτη, που μολύνουν φύλλα και άνθη.

Σε περίπτωση που ο μύκητας, παρά τους παραπάνω ψεκασμούς, προσβάλει τις τριανταφυλλιές και δείτε αυτές τις μαύρες κηλίδες πάνω στα φύλλα ψεκάστε με μυκητοκτόνο σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία mancozeb. Αυτή η δραστική ουσία έχει την ικανότητα να εμποδίζει την βλάστηση των σπορίων του μύκητα και την ανάπτυξη του μυκηλίου.
Το σκεύασμα αυτό αφήνει μια κίτρινη σκόνη πάνω στα φύλλα μετά την εφαρμογή τους, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Εφαρμόστε το σκεύασμα κάθε 7 με10 ημέρες κάνοντας τρεις ψεκασμούς. Μετά το τρίτο ψεκασμό, συνεχίστε το κανονικό πρόγραμμα που αναφέραμε παραπάνω. Ο μύκητας θα καταστραφεί, αλλά τα μαύρα στίγματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα φύλλα και δεν θα εξαφανιστούν

Μαζί με το mancozeb μπορεί να χρησιμοποιηθεί μυκητοκτόνο σκεύασμα με δραστική ουσία myclobutanil για καλύτερα αποτελέσματα Και τα δύο σκευάσματα αναμιγνύονται στο δοχείο ψεκασμού σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του κάθε σκευάσματος. Σε κάθε περίπτωση, για τη δοσολογία και τον τρόπο εφαρμογής θα σας βοηθήσει ο γεωπόνος από το κατάστημα που θα τα προμηθευτείτε.

Προληπτικά μέτρα κατά της Μαύρης Κηλίδωσης στις Τριανταφυλλιές

Η αντιμετώπιση μιας ασθένειας σε κάθε φυτό και καλλιέργεια ξεκινά με την πρόληψη. Η αποτροπή της εμφάνισης της Μαύρης Κηλίδωσης περιλαμβάνει μέτρα περιορισμού της υγρασίας στους χώρους φύτευσης με αραιή φύτευση, χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, κατάλληλο κλάδεμα, αποφυγή διαβροχής του φυλλώματος με το πότισμα. Οι τριανταφυλλιές πρέπει να φυτεύονται σε περιοχές με άφθονο φως του ήλιου και καλή κυκλοφορία του αέρα.

Εργασίες που κρατάνε καθαρό τον κήπο είναι σημαντικές για την αποφυγή της ασθένειας, γιατί ελαχιστοποιούνται οι πηγές μόλυνσης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης των φυτών, θα πρέπει να αποφεύγονται τα βαθιά ποτίσματα. Θα πρέπει να απομακρύνετε τα πεσμένα ξερά φύλλα και να κλαδεύετε των βλαστούς που έχουν ξεραθεί ή μολυνθεί από ασθένειες με τις τομές αρκετά εκατοστά πίσω στο υγιές ξύλο. Η αραιή φύτευση το κατάλληλο κλάδεμα και το κόψιμο των ανθέων που αρχίζουν να ξεραίνονται βοηθάει τον αέρα να κυκλοφορεί μέσα στη θαμνώδη βλάστηση, συμβάλλοντας έτσι και στην πρόληψη της Μαύρης Κηλίδωσης και άλλων μυκητολογικών ασθενειών.

Για αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν οργανικά σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σκευάσματα που περιέχουν τη δραστική ουσία όξινο ανθρακικό άλας καλίου (Potassium hydrogen carbonate), που αναφέραμε πριν, σε συνδυασμό με σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία azadirachtin για έλεγχο και των παρασιτικών εντόμων.

Μερικοί χρησιμοποιούν επίσης μαγειρική σόδα, η οποία έχει την ιδιότητα να αλλάζει το επίπεδο του pH στην επιφάνεια των φύλλων, καθιστώντας πιο δύσκολο για το μύκητα της Μαύρης Κηλίδωσης να μολύνει τα φυτά. Για να παρασκευάσετε αυτό το οργανικό διάλυμα, ανακατέψτε μια με δυο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε 4 λίτρα νερού.
Προσθέστε μια ή δύο σταγόνες σαπούνι πιάτων σαν επιφανειοδραστικό, ώστε να κρατήσει τη σόδα στην επιφάνεια του φύλλου. Ψεκάστε το έλασμα του φύλλου και από τις δύο πλευρές. Επαναλάβετε τους ψεκασμούς σε  εβδομαδιαία βάση και μετά από κάθε βροχή.

Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)
http://share24.gr
7

Είναι συχνό το φαινόμενο όμορφοι και ικανοι άνθρωποι να μένουν μόνοι; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Η Θεωρία των Παιγνίων και το Δίλημμα των φυλακισμένων

Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο στα αγγλικά από τον Alex Gilchrist σχετικά με τη θεωρία των παιγνίων. Για όσους δεν την έχετε ακούσει, πιο κάτω θα μάθετε τα βασικά για αυτή τη θεωρία.

Το σημαντικό είναι πως αυτή εφαρμόζεται στις ερωτικές σχέσεις και εξηγεί γιατί άνθρωποι επιτυχημένοι ή/και όμορφοι που έχουν τις καλύτερες προϋποθέσεις να βρουν έναν/μια σύντροφο, συχνά αποτυγχάνουν στις ερωτικές σχέσεις.

Ο συγγραφέας αναφέρεται αρχικά στο βιβλίο «Game Theory at Work» του James Miller για τη θεωρία παιγνίων και κατόπιν συνεχίζει για το πώς αυτή η θεωρία βρίσκει εφαρμογή στις σχέσεις.

Στο βιβλίο περιγράφονται διάφορα είδη παιγνίων (εννοείται παιγνίων που παίζονται στην καθημερινή ζωή μας, και όχι τεχνικά παιχνίδια, με χαρτιά ή επιτραπέζια). Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι το δίλημμα του φυλακισμένου και προκειμένου να μην μπω στον κόπο να σας περιγράψω τι είναι αυτό θα παραθέσω απλώς το σχετικό λήμμα της Wikipedia.

Δυο ύποπτοι συλλαμβάνονται από την αστυνομία, η αστυνομία δεν έχει επαρκή στοιχεία για την καταδίκη τους και αφού έχει απομονώσει τους δύο κρατουμένους, τους δίνει την εξής δυνατότητα: αν ο ένας καταθέσει κατά του άλλου («προδώσει» τον άλλο), και ο άλλος παραμείνει σιωπηλός (συνεργαστεί με τον άλλο), ο προδότης θα αφεθεί ελεύθερος ενώ ο συνεργός που δεν ενέδωσε, καταδικάζεται σε πλήρη ποινή 10ετούς κάθειρξης.

Αν και οι δύο δεν μιλήσουν, τότε και οι δύο θα καταδικαστούν σε 6μηνη φυλάκιση για πλημμέλημα. Αν και οι δυο προδώσουν ο ένας τον άλλο, ο καθένας θα καταδικαστεί σε 5ετή κάθειρξη.

Κάθε φυλακισμένος μπορεί να διαλέξει να προδώσει τον άλλο ή να μην μιλήσει. Και οι δυο φυλακισμένοι λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι ο άλλος δεν θα μάθει πριν το τέλος της να ανάκρισης, ότι ό άλλος τον πρόδωσε.

Εκ πρώτης όψεως, είναι προφανές, ότι η καλύτερη επιλογή για τους κρατούμενους είναι να συνεργαστούν για να καταδικαστούν σε 6μηνη φυλάκιση. Αλλά αν το μόνο που σε νοιάζει είναι ο εαυτός σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προδώσεις τον άλλο ελπίζοντας ότι θα αφεθείς ελεύθερος, όντας βέβαιος πως ότι και αν συμβεί δεν θα «φας» 10 χρόνια. Καθώς και οι δυο κρατούμενοι λαμβάνουν, ενεργώντας ορθολογικά, την ίδια απόφαση, καταλήγουν και οι δυο να εκτίσουν ποινή κάθειρξης 5ετών, σίγουρα όχι η καλύτερη κατάληξη.

Μια ανάλογη κατάσταση, είναι και ο πυρηνικός αφοπλισμός. Σ΄ αυτή την περίπτωση το γράφημα είναι ως εξής:

Χώρα Β αφοπλίζει
Χώρας B διατηρεί πυρηνικά όπλα
Χώρα A αφοπλίζει
Αποφυγή πιθανής πυρηνικής καταστροφής
Χώρα Α: αδύναμη
Χώρα Β: πανίσχυρη
Χώρα Α διατηρεί πυρηνικά όπλα
Χώρα Α: πανίσχυρη
Χώρα Β: αδύναμη
Πιθανή καταστροφή του κόσμου

Καμία χώρα δεν θα αποδεχτεί τον κίνδυνο να βρεθεί στο έλεος της άλλης, οπότε διατηρεί πυρηνικό οπλοστάσιο. Θα ήταν σκόπιμο μια χώρα να παραβεί μια πιθανή συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων προκειμένου να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της καθώς μια άλλη χώρα είναι πιθανό να το κάνει, με αποτέλεσμα να την έχει «βάψει». Έτσι έχουμε πυρηνικά όπλα.

Η Θεωρία των Παιγνίων και οι Ερωτικές Σχέσεις

Στις ερωτικές σχέσεις είναι χρήσιμο και για τις δυο πλευρές να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και να μην κρύβουν το ότι είναι ευάλωτοι, εάν πρόκειται να επιτύχουν την ερωτική ευτυχία. Αλλά είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου. Αν δείξεις το ότι είσαι ευάλωτος αλλά η άλλη πλευρά δεν το κάνει, διακινδυνεύεις να πληγωθείς. Η καλύτερη στρατηγική είναι να κρύψεις ότι είσαι ευάλωτος, μην αφήνοντας τις άμυνες σου να ατονήσουν, παίζοντας τον κακό. Κατά αυτό τον τρόπο τίποτα εξαιρετικά δυσάρεστο δεν μπορεί να σου συμβεί.

Μοιάζει σαν αυτό που οι ειδικοί της θεωρίας των παιγνίων, ονομάζουν κυρίαρχη στρατηγική, η καλύτερη κατάληψη για σένα, ότι και αν κάνει ο άλλος. Δεν θα επιτύχεις την ερωτική ευτυχία, αλλά δεν θα συντριβείς συναισθηματικά. Το να μην ερωτευθείς, συνεπώς, φαντάζει σοφό, το οποίο μοιάζει παράλογο (όπως γενικά στα διλήμματα του φυλακισμένου).

Ας πάμε ένα βήμα παραπέρα. Ας υποθέσουμε ότι είσαι μια όμορφη κοπέλα με πολλούς θαυμαστές. Είναι πιθανό ότι θα είσαι ακόμα πιο κακιά από τη μέση κοπέλα. (Το ίδιο ισχύει και για τα αγόρια προφανώς, αλλά η περίπτωση του κοριτσιού είναι πιο εύκολα κατανοητή). Γιατί αυτό;

Γιατί όμορφοι και ικανοί άνθρωποι μένουν μόνοι

Ως μια όμορφη κοπέλα με πολλούς θαυμαστές, σκοπός σου είναι να καταλήξεις με τον καλύτερο δυνατό «μνηστήρα», με άλλα λόγια να ξεχωρίσεις την ήρα από το σιτάρι. Το να βρεις σύντροφο δεν είναι πρόβλημα, το να βρεις τον σωστό σύντροφο είναι. Το να ακολουθείς τη χειριστική στρατηγική είναι επωφελές κατά διάφορους τρόπους.

Πρώτον αποκλείει τους πάντες, εκτός από τους πιο αφοσιωμένους- οι άλλοι απλά θα τα παρατήσουν αν συνεχίσεις να τους αποκρούεις και να τους κάνεις να αισθάνονται ανεπαρκείς.

Δεύτερον, αυξάνει τη φαινομενική σου αξία. Όπως όλοι ξέρουμε οτιδήποτε μπορείς να αποκτήσεις χωρίς προσπάθεια ή κόστος, μάλλον δεν αξίζει να το αποκτήσεις. Όσο πιο δύσκολη το παίζεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η φαινομενική σου αξία για τους θαυμαστές σου. Αυτή είναι η λογική που εξηγεί γιατί δεν πρέπει να πηγαίνεις στο κρεβάτι με κάποιον στο πρώτο ραντεβού.

Αν υποκύψεις τόσο εύκολα, μεγάλο μέρος του μυστηρίου σου και της φαινομενικής σου αξίας εξαφανίζεται και κινδυνεύεις να φας χυλόπιτα. Με μεγαλύτερη (φαινομενική αξία) μπορείς να προσβλέπεις σε ακριβότερα δώρα, περισσότερα λουλούδια, καλύτερα εστιατόρια και πιο ευχάριστες εκδρομές του σαββατοκύριακου.

Τρίτον, όπως έχουμε πει πιο πάνω, είναι μια στρατηγική που δεν οδηγεί σε ήττα ποτέ. Όσο παραμένεις κακιά και δεν δεσμεύεσαι δεν κινδυνεύεις να πληγωθείς. Η στρατηγική σου συνεπώς πρέπει να είναι να αυξήσεις την ελκυστικότητα σου, με ωραία ρούχα, χτενίσματα και οποιαδήποτε άλλα εφόδια μπορείς να συγκεντρώσεις και να μειώσεις τη διαθεσιμότητα σου. («Συγνώμη, πρέπει να μείνω μέσα για να λουστώ!»).

Αυτά βέβαια γίνονται στα παραμύθια, όπου ο πρίγκιπας – μνηστήρας πρέπει να σκοτώσει δράκους, να περάσει μέσα από αγκάθια και να επιτύχει σε αμέτρητους άθλους προκειμένου να κερδίσει την καρδιά της πριγκίπισσας, της οποίας η μόνη πραγματική υποχρέωση είναι να είναι όμορφη.

Αν δεν είσαι μία τόσο όμορφη κοπέλα, είναι μια ακόμα πιο επικίνδυνη στρατηγική καθότι μπορεί να έχεις πολύ λιγότερους «μνηστήρες» οι οποίοι να μην είναι διατεθειμένοι, να τραβήξουν όλα αυτά. Αντίστοιχα αν είσαι άντρας, βρίσκεσαι αρχικά σε μειονεκτική θέση, γιατί στις δυτικές κοινωνίες είσαι εσύ που υποτίθεται ότι πρέπει να είσαι ο κυνηγός, δηλαδή να καταστείς ευάλωτος και να διακινδυνεύσεις την απόρριψη κάνοντας την πρώτη κίνηση. Τίποτα δεν σε εμποδίζει βέβαια, αφού καμακώσεις το κορίτσι να γίνεις «κακός», αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι η πρώτη σου κίνηση.

Πίσω στην πριγκίπισσα, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι το να παίζεις τη δύσκολη είναι μια στρατηγική που κερδίζει, αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα. Δεν μπορείς να επιτύχεις την ερωτική ευτυχία ακολουθώντας συνεχώς αυτή τη στρατηγική- ενώ αυτός είναι ο τελικός σου σκοπός. Για να το επιτύχεις αυτό πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσεις να είσαι «καλή». Πότε πρέπει να το κάνεις αυτό;

Προφανώς όταν ο μνηστήρας πληροί τις προϋποθέσεις. Αλλά το πρόβλημα αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που αντιμετωπίζει κάποιος που έχει αγοράσει μετοχές η αξία των οποίων πρόσφατα ανέβηκε. Πότε τις πουλάς και ρευστοποιείς το κέρδος σου; Μήπως θα αξίζουν περισσότερο αύριο; Αν η τιμή τους ανεβεί 30% αφού έχεις πουλήσει πως θα αισθάνεσαι τότε;

Οπότε μπορεί να έχει βρει έναν μνηστήρα που πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά μήπως θα γνωρίσεις έναν ακόμα καλύτερο στο προσεχές μέλλον; Εξάλλου κανείς δεν είναι τέλειος, κρατάς όλα τα ατού στα χέρια σου, οπότε γιατί να μην περιμένεις για τον πραγματικό ΠΡΙΓΚΙΠΑ.

Αν ζεις σε μια πόλη όπου έρχεσαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και επίσης πολλούς πιθανούς «μνηστήρες», είναι πιο πιθανό να περιμένεις το τζακ ποτ. Εξάλλου το να παίζεις δύσκολη μπορεί να γίνει έξη. Όπως έχουμε δει δουλεύει μια χαρά- μέχρι ένα σημείο - οπότε μπορεί να αναπτύξεις συμπεριφορές – ακριβά γούστα αν θέλετε- που γίνονται δεύτερη φύση. Καθώς αναβάλεις να δείξεις ότι είσαι ευάλωτη, η πανοπλία σου γίνεται σα δεύτερη επιδερμίδα, την οποία μπορεί να δυσκολευτείς να βγάλεις την κατάλληλη στιγμή.

Όλα τα παραπάνω αφορούν φυσιολογικούς ανθρώπους, αλλά ας υποθέσουμε λόγου χάριν, ότι δεν είσαι τόσο φυσιολογικός. Δεν είναι παράλογο. Εξάλλου ποιος είναι; Πιθανώς, ως μια εκκολαπτόμενη πριγκίπισσα, έμαθες νωρίς στη ζωή σου ότι αρκούσε να πατήσεις πόδι για να πάρεις αυτό που ήθελες.

Το παιχνίδι του ζευγαρώματος απλώς επιβεβαιώνει αυτή την πεποίθηση. Μπορεί να φτάσεις στο σημείο στο οποίο αυτό που επιθυμείς περισσότερο είναι η ερωτική ευτυχία, αλλά απλά δεν μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου να φερθεί «καλά», γιατί ποτέ δεν το έχεις κάνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αφού αυτό είναι μια επικίνδυνη στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει στο να πληγωθείς ανεπανόρθωτα.

Υπάρχει μια ακόμα δυσκολία με την αλλαγή της στρατηγικής. Αν έχεις υιοθετήσει την «κακή» στρατηγική, τότε έχεις αναπτύξει την ικανότητα σου να λες ψέματα. Εξάλλου δεν χρειαζόταν να μείνεις μέσα για να λουστείς, έτσι δεν είναι; Επίσης, βρίσκεις ιδιαίτερα ελκυστικό τον επίδοξο μνηστήρα σου, απλώς δεν θέλεις να το μάθει. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

Τα δώρα του σε γεμίζουν χαρά αλλά δεν μπορείς να το δείξεις. Ελπίζεις ότι θα αποκωδικοποιήσει την συμπεριφορά σου, ώστε να μπορείς να διατηρήσεις την επίφαση της σχετικής αδιαφορίας σου, και συνεπώς το πάνω χέρι και την εξουσία στην σχέση, ενώ του ρίχνεις κάποια ψίχουλα προκειμένου να συντηρείς το ενδιαφέρον του.

Αλλά τι θα συμβεί, αν δεν καταλάβει τα πραγματικά σου αισθήματα; Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν πάρει την αδιαφορία σου τοις μετρητοίς; Θα τα παρατήσει και θα σε αφήσει ήσυχη, ή το πιο πιθανό-αφού είναι καψούρης- θα υιοθετήσει και ο ίδιος την στρατηγική του «κακού»; Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί προκειμένου να μην πληγωθεί ή από την επιθυμία του να εκδικηθεί, περίπτωση κατά την οποία η σχέση θα πάει κατά διαόλου. Το να μην είσαι πλήρως ειλικρινής καταστρέφει την εμπιστοσύνη. Μπορεί μάλιστα να αμφιβάλεις για τα κίνητρα των ανθρώπων που είναι απολύτως έντιμοι, γιατί υποθέτεις ότι αφού εσύ λες ψέματα το ίδιο κάνουν και αυτοί.

Το αγόρι σε αυτό το παιχνίδι βρίσκεται στην πραγματικότητα σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτό συμβαίνει γιατί ως επίδοξος μνηστήρας πρέπει να αποδείξει ότι είναι δυνατός, «αρσενικός» που μπορεί να κάνει κουμάντο- και αυτή είναι μια από τις δοκιμασίες που του επιφυλάσσει η πριγκίπισσα.

Πως μοιάζει το αγόρι αν αποδέχεται όλα τα καπρίτσια της πριγκίπισσας και υποκύψει σε όλες της τις απαιτήσεις; Μοιάζει αδύναμος και πιθανώς ενδεής. Μάλιστα η «ένδεια» αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε γενικά μη φτωχούς συναισθηματικά ανθρώπους οι οποίοι όμως είναι πολύ ερωτευμένοι, όταν ο ένας σύντροφος διαρκώς εφαρμόζει τη στρατηγική του «κακού» στον άλλο μη δείχνοντας αγάπη και στοργή.

Αυτό σημαίνει πως το αγόρι είναι σχεδόν υποχρεωμένο σε κάποια στιγμή να ανταποδώσει τη στρατηγική του «κακού», προκειμένου να μη φανεί πως είναι άβουλος. Αν το κορίτσι δεν αλλάξει γρήγορα στρατηγική, σε αυτό το σημείο (υιοθετώντας τη στρατηγική του «καλού» κοριτσιού), οι οιωνοί δεν είναι καλοί για τη σχέση.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν, πως υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι, ενδιαφέροντες και όμορφοι άνθρωποι οι οποίοι φαίνεται να είναι ανίκανοι να βρουν την ερωτική ευτυχία και έναν σταθερό ερωτικό σύντροφο. Ως αποτέλεσμα είναι δυστυχείς και μοναχικοί.  Το να φοβάσαι ότι θα χάσεις στο ερωτικό παιχνίδι, σημαίνει πως έχεις λίγες πιθανότητες να βγεις σημαντικά κερδισμένος.

Προφανώς όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τον μέσο όρο, και υπάρχουν εξαιρετικά, όχι κακά, πανέμορφα κορίτσια και αγόρια, όπως υπάρχουν τραγικές περιπτώσεις ανθρώπων, χωρίς τίποτα αξιομνημόνευτο, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες για το παραμικρό ενδιαφέρον που δείχνει κάποιος προς αυτούς, αλλά οι οποίοι παρόλα αυτά συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο όταν υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον.

Το παραπάνω άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στα αγγλικά ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://gliddofglood.typepad.com/the_glidd_of_glood_blog/2010/04/game-theory-the-prisoners-dilemma-and-romantic-relationships.html

Έρα Μουλάκη,  Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
http://www.thessalonikiartsandculture.gr
8
Κοινωνικά / Αχαριστία: Η αρρώστια της ψυχής
« Last post by Andreas on 26 July 2017, 10:08:20 AM »

Μια από τις πιο κοινές μορφές ψυχασθένειας είναι η αχαριστία. Όσοι θεωρούν υπερβολικό τον χαρακτηρισμό ας σκεφτούν πόσο λογική και φυσιολογική συμπεριφορά μπορεί να είναι, να τσακίζεις το χέρι που σε αγκάλιασε και σου πρόσφερε βοήθεια.

Τα πολλά πρόσωπα της αγνωμοσύνης εκδηλώνονται με το να μην εκτιμάς κάτι που σου έχει χαριστεί να απολαύσεις και το καταστρέφεις, όπως το περιβάλλον. Όταν σου έχει δοθεί κάτι σε αφθονία και δεν μοιράζεσαι τίποτα με τους λιγότερο ευνοημένους που βρίσκονται σε ανάγκη και έλλειψη. Όταν δεν αναγνωρίζεις τίποτα σε όσους έχουν συμβάλλει στην επιτυχία σου, πάρα μόνο στον εαυτό σου.

Αχάριστος είναι και εκείνος που ό,τι και να κάνεις γι' αυτόν δεν ικανοποιείται ποτέ. Εκείνος που διαγράφει όσα οι άλλοι έκαναν για εκείνον και να στρέφεται εναντίον τους όταν γίνεται κάποιο σφάλμα. Παραμένει πάντα δύσκολο και επώδυνο να δεχτούμε ότι ένας δικός μας άνθρωπος θα βρεθεί απέναντι μας ως εχθρός.

Δύσκολα αποδεχόμαστε οτι ο συγγενής, ο σύντροφος, ο συνάδελφος, ο φίλος μπορεί να μας προδώσει, να μας εξαπατήσει και να μας πληγώσει, ξεχνώντας την εμπιστοσύνη, την αγάπη, την δοτικότητα, τον χρόνο που αφιερώσαμε η ακόμα και τις θυσίες που κάναμε για εκείνον. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι και ο Ιούδας ήταν ένας από τους μαθητές του Ιησού.

Η αχαριστία και η αγνωμοσύνη δεν είναι απλά κακές συμπεριφορές και σημάδι των καιρών μας.

Το να μην εκτιμάς είναι ψυχική αναπηρία. Το να μην έχεις την καλή διάθεση να ανταποδώσεις την αγάπη η την βοήθεια σε κάποια βαθμό, σε κάποια μορφή, υποδηλώνει ψυχική φτώχεια και ναρκισσισμό. Το να βλάπτεις χωρίς ενδοιασμούς κάποιον που σου έχει φερθεί καλά, θεωρείται μια άσχημη ασθένεια της ψυχής που χρειάζεται θεραπεία.

Ο άνθρωπος που έχει απενεργοποιημένη συνείδηση βρίσκει δικαιολογίες για κάθε του πράξη. Η έλλειψη ενσυναίσθησης για τον συνάνθρωπο τον καθιστά καθιστά αδίστακτο, εγωκεντρικό, τοξικό.

Είναι θέμα γονιδίων, βιωμάτων η έλλειψη παιδείας; Αναμφίβολα, το περιβάλλον μπορεί να παίξει ρόλο στον ψυχισμό και στις αξίες του ατόμου. Ο τρόπος που σε έχουν γαλουχήσει και σου έχουν φερθεί, επηρεάζουν τις μελλοντικές συμπεριφορές και επιλογές μέχρι ένα σημείο. Οι αιτίες πολλές και οι δικαιολογίες ακόμα περισσότερες.

Πέρα από την περιγραφή του φαινομένου, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναλάβουμε προσωπική ευθύνη των πράξεων μας στο εδώ και τώρα. Ο καθένας από εμάς καλείται να βελτιώσει και να εξελίξει τον εαυτό του με κάθε μέσο που διαθέτει.

Το κλειδί της μεταστροφής είναι η ενδοσκόπηση, η αυτογνωσία και η πνευματικότητα. O άνθρωπος αλλάζει και προχωρά πέρα από γονίδια, ταμπέλες και βιώματα αν το θέλει και προσπαθεί. Η ζωή αποκτά νόημα μόνο όταν αρχίζουμε να εξημερώνουμε ένστικτα και να φωτίζουμε σκοτεινές γωνίες της ύπαρξης μας.

Χριστίνα Βλαχοπούλου
http://www.huffingtonpost.gr
9

Αποκρυπτογραφώντας τη γλώσσα των αντιηλιακών παραθέτουμε την πραγματική χρησιμότητά τους,διαλύοντας τη σύγχυση που διακατέχει τον κόσμο, ιδιαίτερα ενόψει των καλοκαιρινών μηνών.

Ηλιος:φίλος ή εχθρός;
Πριν λίγα χρόνια όλοι αποδεχόμασταν ότι το «φωτεινό αστέρι» της ημέρας ήταν πηγή ζωής για τη γη μας. Όμως ο άνθρωπος με τις παρεμβάσεις του κατάφερε να καταστρέψει τη «φυσική ασπίδα» και να μετατρέψει το αγαθό, σε εχθρό (τρύπα του όζοντος).

Τί είναι οι ακτίνες UVA και UVB;
Η UVA ακτινοβολία έχει μεγαλύτερο βάθος διείσδυσης στην επιδερμίδα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και του έτους,επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα κι είναι υπεύθυνη για τη γήρανση του δέρματος,αφού επιδρά στα κύτταρα που παράγουν ελαστίνη και κολλαγόνο (το ηλιοκαμένο δέρμα σημαίνει φωτογήρανση, δηλαδή αφυδάτωση, ρυτίδες, πανάδες, διεύρυνση πόρων)
Η UVB ακτινοβολία έχει μικρότερο βάθος διείσδυσης, είναι πιο έντονη το καλοκαίρι, τις μεσημβρινές ώρες κι ευθύνεται για τα εγκαύματα που όταν επαναληφθούν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος.
Η αποφυγή της βλαπτικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης δερματικού καρκίνου. 2 εκατομμύρια  δερματικών καρκίνων αριθμούνται ανά έτος,παγκοσμίως,αποτελώντας ένα από τα 10 είδη κακοήθειας που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, με ετήσια αύξηση του ποσοστού νέων περιπτώσεων μεταξύ 0-8%. Το μελάνωμα, ειδικά, αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο, μετά τον καρκίνο του μαστού, στις γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών.

Ποια είναι τα άτομα υψηλού κινδύνου;
• Εκείνοι που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή καίγονται εύκολα από τον ήλιο
• με περισσότερες από 50 ελιές
• οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος
• άνω των 50 ετών
• έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία
• έχουν εκτεθεί στον ήλιο για εργασία (π.χ αγρότες, οικοδόμοι, ναυτικοί, αθλητές, προπονητές)
• έχουν εκτεθεί στον ήλιο διακεκομμένα (π.χ σε διακοπές)
• κάνουν solarium
• έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων
• πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα(π.χ ερυθηματώδης λύκος)
• λαμβάνουν φάρμακα (π.χ αντισυλληπτικά, διουρητικά, αγχολυτικά, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά).
Στη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι περισσότεροι ξεχύνονται για διακοπές μόνο το Σαββατοκύριακο,οπότε η απαίτηση για γρήγορο μαύρισμα οδηγεί στην απότομη κι έντονη έκθεση στον ήλιο, με αποτέλεσμα την αύξηση του επιπολασμού του καρκίνου του δέρματος στις νεαρές ηλικίες.

Τι πρέπει να ψάχνουμε σε μια βλάβη του δέρματος;
• αλλαγή μεγέθους,χρώματος και σχήματος
• ανώμαλα όρια
• διαφορετική εμφάνιση από τις υπόλοιπες
• εμφάνιση μιας καινούργιας «ελιάς» που μεγαλώνει γρήγορα
• παρουσία πολλών χρωμάτων
• κνησμού
• εμφάνιση αιμορραγίας,ορροροής ή πληγής που δεν επουλώνεται.
Εάν παρατηρηθεί ένα από αυτά τα σημάδια,επισκεφτείτε άμεσα τον δερματολόγο σας.

Τι είναι ο δείκτης προστασίας SPF και πώς τον επιλέγω;
Φανερώνει την ανθεκτικότητα που έχει το δέρμα στον ήλιο με τη χρήση του συγκεκριμένου αντιηλιακού (αναγράφεται σε κάθε συσκευασία). Π.χ ο SPF 15 υπόσχεται ότι το δέρμα μας έχει 15 φορές μεγαλύτερη αντοχή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία από ότι θα είχε δίχως την χρήση αυτού. Δηλαδή,αν ήταν επιτρεπτό σε κάποιο άτομο να παραμείνει στον ήλιο για 5 λεπτά χωρίς να καεί,θα μπορούσε με την χρήση αντιηλιακού με το συγκεκριμένο δείκτη προστασίας να μείνει 5×15=75 λεπτά. Αντιηλιακό με υψηλό SPF συνιστάται σε όλους. Όμως τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια,ξανθά ή κόκκινα μαλλιά χρειάζονται υψηλότερο δείκτη προστασίας (SPF 50) διότι καίγονται εύκολα, αφού ο ασφαλής χρόνος παραμονής τους στον ήλιο είναι 3-10 λεπτά,ενώ σε σκούρο δέρμα,μαλλιά και καστανά μάτια είναι 40 λεπτά(SPF30).Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε αντιηλιακά σκευάσματα με SPF 30 μπλοκάρεται 97% η UVB,ενώ σε SPF 50, 98%. Άρα δεν είναι στατιστικά σημαντική η διαφορά προστασίας που προσφέρουν.

Πώς χρησιμοποιούμε το αντιηλιακό;
Πρέπει να τοποθετηθεί σε στεγνό και καθαρό δέρμα, όχι ιδρωμένο ή λιπαρό, μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνουμε κάθε 2-3 ώρες, καθώς και μετά από κολύμπι. Δεν ξεχνάμε να προστατεύουμε  τα πτερύγια των αυτιών,τα χείλη,τη μύτη,τον αυχένα, το κουντεπιέ,την ράχη των χεριών καθώς και τις περιοχές του κεφαλιού που δεν έχουν τριχοφυία (φαλάκρα). Ο αέρας,ο ιδρώτας μειώνουν τη δράση των φίλτρων γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η επανάληψη των επαλείψεων. Η άμμος,το τσιμέντο, το νερό, τα τζάμια του αυτοκινήτου αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι το να μένει κανείς στη σκιά ή κάτω από ομπρέλα δεν αποτελεί πλήρη προστασία. Ο ήλιος φτάνει σε βάθος 3 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και στο βουνό,για κάθε 300 μέτρα υψόμετρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, αυξάνεται 4-5% η ηλιακή ακτινοβολία. Οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν την αποφυγή της ηλιοθεραπείας 11πμ-4μμ και την χρήση αντιηλιακής προστασίας 365 ημέρες το χρόνο, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνάει τα σύννεφα κι ο ήλιος δεν καίει μόνο όταν λάμπει. Το αντιηλιακό δεν είναι σχεδιασμένο για να αυξάνει την διάρκεια έκθεσης στον ήλιο, αλλά για να προστατεύει. Κανένα δεν προσφέρει αξιόπιστη «κάλυψη» 100%.

Ποια είναι η σωστή ποσότητα αντηλιακού;
Πρέπει να εφαρμόζουμε παχύ στρώμα,ομοιόμορφα κατανεμημένο σε όλο το σώμα (2 mgr/cm2), που αντιστοιχεί περίπου σε 6 κουταλιές του καφέ ή ένα σφηνάκι, για το σώμα και 1 κουταλιά για το πρόσωπο ενός ενήλικα. Κραγιόν και make up με αντιηλιακά φίλτρα αποτελούν επιπρόσθετη προστασία.

Ποιο είναι το ιδανικό αντιηλιακό;
Θα πρέπει να διαθέτει φίλτρα ευρείας απορρόφησης στην UVA και UVB ακτινοβολία,υψηλό δείκτη προστασίας, να είναι απαλλαγμένο από ευαισθητοποιούς κι ερεθιστικούς παράγοντες (π.χ parabens), με ελάχιστη διαλυτότητα στο νερό(αδιάβροχο), με ενυδατικές και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνες C, E. Σε κάθε περίπτωση,ο δερματολόγος θα υποδείξει το αντιηλιακό που ενδείκνυται  για τις ανάγκες του ασθενούς.

Χημικά ή φυσικά αντιηλιακά;
Έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, απλώς αλλάζει ο τρόπος που λειτουργούν. Τα χημικά αντιηλιακά απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και περιέχουν χημικά φίλτρα,ενώ τα φυσικά αντιηλιακά αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και περιλαμβάνουν φυσικά έλαια όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου, γι’ αυτό συνταγογραφούνται στα παιδιά.

Τι άλλο χρειαζόμαστε για προστασία;
Πλατύγυρο καπέλο, γυαλιά, ρούχα στεγνά, σκουρόχρωμα, πυκνής ύφανσης, με μακριά μανίκια, με ή χωρίς αντιηλιακή προστασία.

Τί επιλέγουμε για τα παιδιά;
Απαγορεύεται η έκθεση των βρεφών έως 6 μηνών στον ήλιο. Συνιστάται περιορισμένη έκθεση μέχρι τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής τους διότι δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τους κατάλληλους αμυντικούς μηχανισμούς για την προστασία τους κι η βλαπτική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας αρχίζει αμέσως κι είναι αθροιστική. Είναι λοιπόν σημαντικό να προφυλάξουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας δερματικής νόσου αργότερα.
Ας θυμηθούμε ότι το λευκό χρώμα ήταν ένδειξη αριστοκρατικής καταγωγής (γαλαζοαίματοι) για να εκπαιδευτούμε στην προστασία από τις βλαβερές συνέπειες του μαυρίσματος.

Αντιηλιακό και βιταμίνη D (ή βιταμίνη του ήλιου)
Ο οργανισμός μας συνθέτει το 90% της  βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και λαμβάνει το 10% μέσω των τροφών (λιπαρά ψάρια,συκώτι,αυγά). Τα ανιηλιακά,λοιπόν,έχουν κατηγορηθεί ότι εμποδίζουν την παραγωγή της ορμόνης που προσφέρει υγιή οστά και τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όμως οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι 15-20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό (χέρια, πόδια), 3 φορές την εβδομάδα,είναι αρκετό για την παραγωγή της απαιτούμενης ποσότητας της βιταμίνης/κλειδί για την ενεργοποίηση των γονιδίων μας. Στην χώρα μας,με την ηλιοφάνεια που διαθέτουμε αρκεί μια βόλτα στην πόλη.


10

Αυτό το αυθεντικό τονωτικό φάρμακο καθαρισμού ήταν η πρώτη επιλογή πολλών ανθρώπων…

Είναι πραγματικά ένα αντιβιοτικό που είναι αρκετά ισχυρό για να σκοτώσει τα gram-θετικών και gram-αρνητικών βακτηριδίων. Έχει μια ισχυρή αντιική και αντιμυκητιακή φόρμουλα που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη ροή της λέμφου. Αυτό το τονωτικό είναι η καλύτερη θεραπεία για την καντιντίαση.
Έχει βοηθήσει τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν τα βακτήρια, παρασιτικές και μυκητησιακές ασθένειες, και είτε το πιστεύετε είτε όχι, ακόμη και την πανούκλα! Όπως μπορείτε να δείτε, η ισχύς της δεν πρέπει να υποτιμάται.
Είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των χρόνιων καταστάσεων και ασθενειών, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και καθαρίζει το αίμα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει αυτόν τον τύπο για την καταπολέμηση των πλέον επικίνδυνων ασθενειών. Ο ισχυρός συνδυασμός της υψηλής ποιότητας φρέσκων υλικών είναι το μυστικό αυτού του τονωτικού φαρμάκου.
Για να είμαστε πιο ακριβείς, η μεσαιωνική αυτή η συνταγή μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε όλες τις ασθένειες, και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Προστατεύει την υγεία σας χρησιμοποιώντας τις αντι-ιικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες του. Αυτό το φυσικό τονωτικό θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τις πιο επικίνδυνες λοιμώξεις.

Η συνταγή

Φροντίστε να φοράτε γάντια όταν χειρίζεστε τα συστατικά, ειδικά στο μέρος όπου θα πρέπει να προσθέσετε τις καυτερές πιπεριές. Το μυρμήγκιασμα (μούδιασμα) σίγουρα δεν θα φύγει από τα χέρια σας εύκολα. Αυτό το τονωτικό έχει έντονη οσμή, γι ‘αυτό μην εκπλαγείτε αν διεγείρει τα ιγμόρεια σας.

Συστατικά:

24 ουγκιές / 700 ml μηλόξιδο (οργανικό)
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σκόρδο
¼ φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκες πιπεριές, τις πιο καυτερές που μπορείτε να βρείτε (φοράτε γάντια όταν καθαρίζετε τις πιπεριές)
¼ φλιτζάνι τζίντζερ, τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας χρένο, τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κουρκούμη ή 2 κομμάτια ρίζα κουρκουμά

Προετοιμασία:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, αλλά χωρίς το ξύδι.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα βάζο Mason.
Ρίχνουμε το μηλόξιδο , και γεμίζουμε το βάζο μέχρι επάνω. Τα δύο τρίτα του βάζου θα πρέπει να αποτελούνται από ξηρά συστατικά, και το υπόλοιπο θα πρέπει να γεμίσει με μηλόξιδο. Αυτή είναι η τέλεια αναλογία.
Κλείνουμε καλά και ανακινούμε.
Κρατάμε το φάρμακο σε δροσερό και ξηρό μέρος για περίπου 2 εβδομάδες. Ανακινούμε το βάζο κάθε μέρα, ή ακόμα καλύτερα, αρκετές φορές την ημέρα.
Μετά από δύο εβδομάδες σουρώνουμε το υγρό μέσα από μια γάζα και πιέζουμε καλά, ώστε το μείγμα να μπορέσει να απελευθερώσει τους χυμούς του.
Χρησιμοποιούμε το ξηρό μείγμα για να κάνουμε μερικά ωραία γεύματα.
Δεν είναι απαραίτητο να κρατήσετε το τονωτικό στο ψυγείο σας, καθώς αυτό δεν χαλάει τόσο εύκολα.

Extra tip:

Δώστε νοστιμιά στα γεύματά σας συνδυάζοντας το τονωτικό με λίγο ελαιόλαδο και χρησιμοποιήστε το ως μια σάλτσα σαλάτας ή προσθέσετε το στα βραστά σας.
Δοσολογία:
Να είστε προσεκτικοί, το τονωτικό έχει ισχυρή καυτερή γεύση!

Extra tip:

Φάτε πορτοκάλι, λεμόνι ή λάιμ, αφού καταναλώσετε το τονωτικό. Αυτό θα μειώσει το αίσθημα καύσου και θερμότητας.
Κάντε γαργάρα για λίγα δευτερόλεπτα πριν το καταπιείτε.
Ποτέ μην αραιώσετε το τονωτικό, καθώς κάτι τέτοιο θα μειώσει την ισχυρή επίδραση του.
Μια κουταλιά της σούπας κάθε μέρα είναι αρκετή για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και την καταπολέμηση του κρυολογήματος.
Αυξήστε σταδιακά τη δόση κάθε μέρα μέχρι να είστε σε θέση να πιείτε ένα μικρό ποτήρι ανά ημέρα, κατά προτίμηση ένα ποτήρι του λικέρ.
Για τη θεραπεία πιο σοβαρών ασθενειών ή λοιμώξεων, καταναλώστε μια κουταλιά του φαρμάκου 5-6 φορές την ημέρα.
Αυτό το φυσικό τονωτικό είναι ασφαλές για τις εγκύους και τα παιδιά (χρησιμοποιείτε πάντα μικρές δόσεις), επειδή είναι φυσικό και ελεύθερο από τοξίνες.

Οφέλη για την υγεία:

Το Σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και έχει ισχυρή θεραπευτική δύναμη. Τα συμβατικά αντιβιοτικά σκοτώνουν τα φιλικά βακτήρια, και το σκόρδο στοχεύει μόνο τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς. Αυξάνει το επίπεδο των υγιών βακτηρίων. Ως ένας ισχυρός αντιμυκητιακός παράγοντας, το σκόρδο καταστρέφει αντιγόνους, παθογόνους, και επικίνδυνους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες.
Ως πλησιέστερος συγγενής του σκόρδου, το κρεμμύδι έχει παρόμοια, αλλά ελαφρώς ηπιότερη δράση. Όταν συνδυάζονται δημιουργούν ένα ισχυρό δίδυμο.

Το Χρένο είναι καλό για τα ιγμόρεια και τους πνεύμονες. Είναι σε θέση να ανοίγει τα κανάλια των κόλπων και να τονώνει την κυκλοφορία, το σημείο όπου συνήθως εμφανίζονται τα κρυολογήματα και τη γρίπη.
Η Πιπερόριζα έχει ισχυρή αντι-φλεγμονώδη δράση, και είναι γνωστή ως ισχυρό διεγερτικό της κυκλοφορίας.

Οι Πιπεριές τσίλι είναι τα πιο ισχυρά κυκλοφοριακά διεγερτικά που έγιναν ποτέ γνωστά. Αντιβιοτικές ιδιότητες, καταπολεμούν τους μικροοργανισμούς, όταν το σώμα σας τις χρειάζεται ως επί το πλείστον.
Ο Κουρκουμάς είναι το πιο ισχυρό μπαχαρικό που αναγνωρίζεται από τους εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας. Καθαρίζει τις μολύνσεις και μειώνει τη φλεγμονή. Εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου και αποτρέπει την άνοια. Οι άνθρωποι συχνά τον χρησιμοποιούν για τη θεραπεία του πόνου στις αρθρώσεις.
Το Μηλόξιδο ήταν μία από τις μόνο δύο φυσικές θεραπείες του Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής, που χρησιμοποιούσε, μαζί με το μέλι.

Είναι κατασκευασμένο από ώριμα μήλα. Τα μήλα υπόκεινται σε ζύμωση και οι παραγωγοί χρησιμοποιούν αυστηρές διαδικασίες για να πάρουν το τελικό προϊόν. Το μηλόξιδο είναι πλούσιο σε πηκτίνη. Είναι μια ίνα που μειώνει την κακή χοληστερόλη και ομαλοποιεί την πίεση του αίματος.

Οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο καθώς γερνούν. Το μηλόξιδο διεγείρει την εξαγωγή ασβέστιου από τα τρόφιμα που συνδυάζονται με αυτό. Αυτό διατηρεί τα οστά σας ισχυρά.
Η έλλειψη καλίου προκαλεί τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια και δόντια, ιγμορίτιδα, και ρινική καταρροή. Το μηλόξιδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Η έλλειψη καλίου συνδέεται συχνά με αργή ανάπτυξη. Χρησιμοποιείτε μηλόξυδο τακτικά για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα υγείας. Θα σας βοηθήσει επίσης να εξαλείψετε τις τοξίνες από το σώμα σας.

Η βήτα-καροτίνη καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και φρέσκο. Το μηλόξιδο είναι η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν κάποια κιλά.
Διαλύει εύκολα το λίπος, το οποίο είναι σημαντικό για μια φυσική απώλεια βάρους. Το μηλόξυδο είναι πλούσιο σε μηλικό οξύ, γνωστό για την ικανότητά του στην καταπολέμηση μυκητικών και βακτηριακών μολύνσεων. Το μηλικό οξύ διαλύει καταθέσεις του ουρικού οξέος γύρω από τις αρθρώσεις, και ανακουφίζει από πόνους στις αρθρώσεις. Αυτό διευκολύνει την αποβολή του ουρικού οξέος από το σώμα.
Το μηλόξιδο βοηθάει στη θεραπεία καταστάσεων όπως: δυσκοιλιότητα, κεφαλαλγία, αρθρίτιδα, αδύναμα οστά, δυσπεψία, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, διάρροια, έκζεμα, πόνο στα μάτια, χρόνια κόπωση, ήπια τροφική δηλητηρίαση, απώλεια μαλλιών, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, και άλλα προβλήματα υγείας.

Χρησιμοποιήστε αυτό το ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό για να προστατεύσετε την υγεία σας και να καταπολεμήσετε τις ασθένειες. Τα φυσικά αντιβιοτικά είναι πάντα η καλύτερη επιλογή!
Pages: [1] 2 3 ... 10