* Ενημέρωση

Καλωσορίσατε στο HellenicWave!
Πριν μπείτε στη διαδικασία εγγραφής θέλω να γνωρίζετε ότι δεν περιλαμβάνει υλικό που υπόκειται στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας (torrents ή links).
Το HellenicWave είναι ένα φόρουμ με τουριστικά και ενημερωτικά θέματα.


Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1

Οι δηλητηριάσεις αποτελούν κίνδυνο για την παιδική ηλικία και η φροντίδα και η ευθύνη για την πρόληψή τους ανήκει στους γονείς, των οποίων η αγάπη και η αγωνία για τη σωστή και ασφαλή ανάπτυξη των παιδιών τους είναι αδιαμφισβήτητη. Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές η άγνοια, οι αυξημένες ευθύνες, οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, αλλά και η επιπολαιότητα, οδηγούν σε ατυχήματα με άλλοτε άλλες συνέπειες.

Το Κέντρο Δηλητηριάσεων, γνωρίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για ενημέρωση των γονιών στα θέματα αυτά, που αφορούν πρόληψη και αγωγή υγείας για την ευαίσθητη παιδική ηλικία, έχει δραστηριοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, κάνοντας ενημερωτικά μαθήματα σε γονείς, σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του Νομού Αττικής.


Τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα γεωργικά φάρμακα, τα είδη οικιακής χρήσης, τα απορρυπαντικά, τα αποσμητικά χώρων, η ναφθαλίνη, οι χημικές ουσίες για επαγγελματική χρήση, τα διάφορα αντιδραστήρια, οι διάφορες βαφές, τα διαλυτικά, είναι μερικά από τα σκευάσματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Με αρκετή προσοχή από μέρους των ενηλίκων οι δηλητηριάσεις στα παιδιά μπορούν να ελαττωθούν δραστικά. Το παιδί στην προσπάθειά του να ερευνήσει το περιβάλλον του συναντά τον κίνδυνο. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το περιβάλλον του σπιτιού ασφαλές και ακίνδυνο για τα παιδιά.

Προφύλαξη των παιδιών από τις δηλητηριάσεις

Τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικό φαρμακείο σε υψηλή θέση, ώστε να μη φθάνουν τα παιδιά. Στο παιδί, από τη στιγμή που μπορεί να εκπαιδευτεί και να κατανοήσει (περίπου μετά το 18ο μήνα), πρέπει να εξηγηθεί ότι, το φάρμακο το παίρνει για να γίνει καλά από τη συγκεκριμένη νόσο και μόνο όταν το χρειάζεται, επειδή το σύστησε ο γιατρός. Επίσης πρέπει να γίνει σαφές ότι, το δίνει πάντα κάποιος μεγάλος. Δεν το παίρνει μόνο του. Να μη χρησιμοποιούνται ποτέ οι όροι έλα πιες τη ‘‘φραουλίτσα σου’’ ή άλλα ανάλογα με γλύκισμα,ώστε να συγχέεται στο μυαλό του παιδιού ο ρόλος του.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν είδη καθαρισμού με καπάκι ασφαλείας, που δύσκολα μπορεί να ανοίξει ένα μικρό παιδί. Καλό είναι να προτιμούνται αυτές οι συσκευασίες. Αλλά προσοχή! Nα μην αφήνουμε ποτέ κατά την ώρα της καθαριότητας του σπιτιού ανοιγμένα μπουκάλια, αφύλακτα. Όλα τα είδη καθαριότητας, εντομοκτόνα, εντομοαπωθητικά, διαλύτες, πετρελαιοειδή, φυτοφάρμακα που υπάρχουν πιθανόν για τα λουλούδια, πρέπει να είναι κλειδωμένα σε ντουλάπι στο μπάνιο ή στην αποθήκη και φυσικά μακριά από τρόφιμα.

Στα παιδιά δεν πρέπει να δοθεί ποτέ, έστω για δοκιμή, οινοπνευματώδες ποτό. Η ποσότητα που προκαλεί μέθη και σοβαρή δηλητηρίαση στα παιδιά είναι πολύ μικρή, κυρίως για τα πυκνά αλκοολούχα ούζο, λικέρ, ουίσκι.

Τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να τα θεωρούν απαγορευμένο είδος, αλλά και οι ενήλικες πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στο που αφήνουν το ποτό τους (π.χ. ξεχασμένο στο τραπέζι της κουζίνας ή του σαλονιού), γιατί τα λευκά δυνατά αλκοολούχα ποτά όπως ρακί, τζιν, βότκα, μπορεί να θεωρηθούν σαν νερό από ένα μικρό παιδί και να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση.

Τα γεωργικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργία αλλά και στις ημιαστικές περιοχές, όπου δίπλα στα σπίτια υπάρχουν αμπέλια ή χωράφια με οπωροφόρα δένδρα, τα οποία ραντίζονται συστηματικά, αποτελούν ένα σοβαρό κίνδυνο για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά, στα οποία και ίχνη ακόμα γεωργικού φαρμάκου σε άδεια κουτιά ή μπουκάλια μπορούν να έχουν δραματικά αποτελέσματα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη φύλαξή τους στις αγροτικές περιοχές, όπου τα παιδιά παίζουν ανεξέλεγκτα στα χωράφια.

Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται είναι οι εξής:

Δεν βάζουμε σε άδεια μπουκάλια άλλο φάρμακο ή χημικό προϊόν από αυτό που γράφει απ’ έξω η ταμπέλα.

Δεν δίνουμε φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού.

Πριν δώσουμε το φάρμακο στο παιδί, διαβάζουμε καλά τις οδηγίες της συνταγής. Επί αμφιβολιών, επικοινωνούμε με το γιατρό.

Τα καθαριστικά της τουαλέττας είναι συνήθως καυστικά (οξέα) και πολύ επικίνδυνα για τα παιδιά.

Τα εντομοκτόνα και κατσαριδοκτόνα πρέπει να βρίσκονται σε μέρος ασφαλές και μακριά από τα παιδιά.

Προσοχή στη ναφθαλίνη και γενικά τα σκοροκτόνα που συχνά πέφτουν στο πάτωμα.

Αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων

Σε κάθε περίπτωση δηλητηρίασης είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και χωρίς πανικό να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ταχύτητα ως εξής:

Διευκρινίζουμε το είδος του φαρμάκου και την ποσότητα, στοιχεία τα οποία θα αποτελέσουν και οδηγό θεραπείας.

Καλούμε το Κέντρο Δηλητηριάσεων ή μεταφέρουμε το παιδί στο Νοσοκομείο.

Εάν το παιδί, μετά την επιβεβαίωση λήψης κάποιας ουσίας από το περιβάλλον, παρουσιάζει υπνηλία, παραπατάει, τραυλίζει, έχει δύσπνοια ή κάνει σπασμούς, (σημάδια ότι έχει αρχίσει να δρα η τοξική ουσία), τότε το μεταφέρουμε ασφαλώς (με ασθενοφόρο) και τάχιστα στο Νοσοκομείο.

Οι σωστές πληροφορίες, (αφορούν το χρόνο λήψης, την ποσότητα και την ουσία, γι’ αυτό καλό είναι να προσκομίζεται το κουτί ή το μπουκάλι μέσα στο οποίο περιέχεται το ιδιοσκεύασμα), που θα δοθούν στο Κέντρο Δηλητηριάσεων και στους θεράποντες ιατρούς, είναι σοβαρή υποχρέωση των γονέων και είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του παιδιού και την έκβαση της δηλητηρίασης.

Συγχρόνως δίνουμε την αναγκαία βοήθεια ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες, ανάλογα με τον τρόπο έκθεσης στο βλαπτικό παράγοντα.

Αναπνευστική οδός Πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί έξω στον καθαρό αέρα και, αν χρειάζεται, γίνεται χορήγηση Ο2 και τεχνητή αναπνοή.

Δέρμα Σε όλες τις περιπτώσεις επιβάλλεται η απομάκρυνση των ρούχων και πλύσιμο με άφθονο νερό και σαπούνι.

Μάτια Πλύσιμο με άφθονο νερό για 5-15 λεπτά και εξέταση από τον οφθαλμίατρο.

Πεπτική οδός

Η οδός αυτή καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των λήψεων (80,71%). Για να έχουμε δηλητηρίαση πρέπει η ουσία να απορροφηθεί. Εάν την απομακρύνουμε έγκαιρα τότε η έκβαση θα είναι θετική.

Τα τελευταία 3-5 χρόνια τα Κέντρα Δηλητηριάσεων Ευρωπαϊκών χωρών και η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία δεν συνιστούν τη χρήση εμετικού (ιπεκακουάνας), όχι γιατί θεωρείται επικίνδυνο αλλά, γιατί μερικές φορές η χρήση του είναι αλόγιστη. Η δική μας σύσταση είναι ότι, μπορεί να χορηγηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, που πρόκειται να καθυστερήσει η μεταφορά στο Νοσοκομείο και δεν υπάρχουν ειδικές αντενδείξεις, μόνο μετά από επικοινωνία και λήψη οδηγιών από το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Ένα άλλο μέσο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσρόφηση της τοξικής ουσίας και παρεμπόδιση της απορρόφησής της, είναι ο ενεργός άνθρακας (σκόνη Carbomix ή κάψουλες Norit). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις πριν τη μεταφορά του παιδιού στο Νοσοκομείο μετά από επικοινωνία και λήψη οδηγιών από το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Συχνά σε κάθε λήψη δίνουμε στο παιδί να πιει κάτι για να αραιώσει το δηλητήριο και το καλύτερο είναι το γάλα. Είναι καλή ενέργεια. Σε δύο περιπτώσεις δεν πρέπει να δώσουμε γάλα, όταν το παιδί φάει ναφθαλίνη ή καφουρά.

Συμπέρασμα

Πρόληψη έκθεσης του παιδιού στον κίνδυνο δηλητηρίασης.
Εκπαίδευση του παιδιού για τη χρήση φαρμάκων και ουσιών που υπάρχουν στο περιβάλλον του σπιτιού. Όχι πανικός επί δηλητηρίασης.
Εξακρίβωση του είδους και της ποσότητας της ληφθείσας ουσίας. Γρήγορη αντιμετώπιση.

2
Κοινωνικά / Διαβάστε το όσοι έχετε άγχος
« Last post by Andreas on 19 November 2017, 12:26:44 PM »

Είδα στον ύπνο μου πως επισκέφθηκα τον Παράδεισο κι ένας άγγελος ανέλαβε να με ξεναγήσει.

Περπατούσαμε δίπλα – δίπλα σε μια τεράστια αίθουσα γεμάτη με αγγέλους.Ο άγγελος οδηγός μου σταμάτησε μπροστά στον πρώτο σταθμό εργασίας και είπε :«Αυτό είναι το Τμήμα Παραλαβής. Εδώ παραλαμβάνουμε όλες τις αιτήσεις που φτάνουν στον Θεό με τη μορφή προσευχής.»Κοίταξα γύρω – γύρω στον χώρο.

Έσφυζε από κίνηση, με τόσο πολλούς αγγέλους να βγάζουν και να ταξινομούν αιτήσεις γραμμένες σε ογκώδεις στοίβες από χαρτιά και σημειώματα, από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.Μετά, προχωρήσαμε σε έναν μακρύ διάδρομο, μέχρι που φτάσαμε στον δεύτερο σταθμό. Ο άγγελος μού είπε:«Αυτό είναι το Τμήμα Συσκευασίας και Παράδοσης. Εδώ οι χάρες και οι ευχές που έχουν ζητηθεί προωθούνται και παραδίδονται σ’ αυτούς που τις ζήτησαν.»Πρόσεξα και πάλι πόση κίνηση είχε και εδώ. Αμέτρητοι άγγελοι πηγαινοέρχονταν δουλεύοντας σκληρά, αφού τόσες πολλές επιθυμίες είχαν ζητηθεί και συσκευάζονταν για να παραδοθούν στη γη.

Τέλος, στην άκρη ενός μακρινού διαδρόμου, σταματήσαμε στην πόρτα ενός πολύ μικρού σταθμού. Προς μεγάλη μου έκπληξη μόνο ένας άγγελος καθόταν εκεί, χωρίς να κάνει ουσιαστικά τίποτα.

«Αυτό είναι το Τμήμα των Ευχαριστιών» μου είπε σιγανά ο φίλος άγγελός μου.
Έδειχνε λίγο ντροπιασμένος.

«Πώς γίνεται αυτό; Δεν υπάρχει δουλειά εδώ;» ρώτησα.

«Είναι λυπηρό» αναστέναξε ο άγγελος. «Αφού παραλάβουν τις χάρες τους οι άνθρωποι, πολύ λίγοι στέλνουν ευχαριστήρια.»

«Πώς μπορεί κάποιος να ευχαριστήσει τον Θεό για τις ευλογίες που παρέλαβε;» ρώτησα πάλι.

«Πολύ απλά», απάντησε. «Χρειάζεται μόνο να πεις: ‘Ευχαριστώ Θεέ μου’!»

«Και για τι ακριβώς πρέπει να ευχαριστήσουμε;»

«Αν έχεις τρόφιμα στο ψυγείο σου, ρούχα στην πλάτη σου, μια στέγη πάνω απ’ το κεφάλι σου και ένα μέρος για να κοιμηθείς, είσαι πλουσιότερος από το 75% αυτού του κόσμου.

Αν έχεις χρήματα στην τράπεζα, στο πορτοφόλι σου και λίγα κέρματα σ’ ένα πιατάκι, είσαι ανάμεσα στο 8% των ανθρώπων που ευημερούν.

Αν ξύπνησες σήμερα το πρωί με περισσότερη υγεία από όση αρρώστια, είσαι πιο ευλογημένος από όσους δεν θα επιζήσουν καν ως την αυριανή μέρα.

Αν ποτέ δεν βίωσες την εμπειρία του φόβου του πολέμου, της μοναξιάς της φυλακής, της αγωνίας του βασανισμού και της σουβλιάς της πείνας, είσαι μπροστά από 700 εκατομμύρια ανθρώπους αυτής της γης.

Αν μπορείς να προσευχηθείς σε έναν ναό, χωρίς τον φόβο της επίθεσης, της σύλληψης ή της εκτέλεσης. θα σε ζηλεύουν σίγουρα περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

Αν οι γονείς σου είναι ακόμα ζωντανοί και είναι ακόμα παντρεμένοι μεταξύ τους, είσαι σπάνιος.

Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι σου ψηλά και να χαμογελάς, δεν είσαι ο κανόνας. είσαι η εξαίρεση για όλους όσους ζουν μέσα στην αμφιβολία και στην απόγνωση.

Και αν διαβάζεις τώρα αυτό το μήνυμα, μόλις έλαβες μια διπλή ευλογία, πρώτον γιατί σου το έστειλε κάποιος που σ’ αγαπάει και δεύτερον γιατί είσαι πιο τυχερός από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, που δεν ξέρουν καν να διαβάζουν.»

«Κατάλαβα. Και τώρα τι κάνω; Πώς μπορώ να αρχίσω;»

«Να πεις καλημέρα» μου χαμογέλασε ο άγγελός μου, «να μετρήσεις τις ευλογίες σου και να περάσεις αυτό το μήνυμα και σε άλλους ανθρώπους, για να τους θυμίσεις πόσο ευλογημένοι είναι.»3

Γενικά στοιχεία

Με τα συστήµατα άρδευσης γίνεται η απευθείας χορήγηση του αρδευτικού νερού στις καλλιέργειες. Τα συστήµατα άρδευσης διαφοροποιούνται µεταξύ τους ανάλογα µε τη µέθοδο, δηλαδή τον τρόπο µε τον οποίο χορηγείται το νερό στο έδαφος. Βασικό κριτήριο διάκρισης των διάφορων µεθόδων άρδευσης στον αγρό αποτελεί ο τρόπος ροής του νερού κατά την κατανοµή του στα διάφορα σηµεία του αγρού. Σε επίπεδα εδάφη το πότισμα μπορεί να γίνει με κατάκλυση, με διπλές λεκάνες, με αυλάκια και με τεχνητή βροχή. Σε πλαγιαστά όμως εδάφη ενδείκνυται η τεχνητή βροχή λόγω καλύτερης διανομής του νερού.

Επιφανειακή άρδευση

Η µέθοδος άρδευσης κατά την οποία το αρδευτικό νερό αφού φθάσει στη ψηλότερη συνήθως πλευρά του αγρού κατανέµεται σ’ αυτόν µε ελεύθερη επιφανειακή ροή υπό την µορφή επιφανειακής στρώσης, ονοµάζονται επιφανειακές µέθοδοι άρδευσης. Η εφαρµογή των επιφανειακών αρδεύσεων συνιστάται σε εδάφη µε µικρές κλίσεις και µέτριες διηθητικότητες.
Οι µέθοδοι επιφανειακής άρδευσης παραµένουν οι πλέον διαδεδοµένες µέθοδοι ανά τον κόσµο. Εκτιµάται ότι οι επιφανειακές αρδεύσεις εφαρµόζονται σε ένα ποσοστό 95% περίπου των αρδευόµενων εκτάσεων ανά την υφήλιο. Στην Ελλάδα οι επιφανειακές αρδεύσεις καταλαµβάνουν το 50% των συλλογικών δικτύων άρδευσης της χώρας. Τα επιφανειακά συστήµατα άρδευσης απαιτούν µικρότερο κεφάλαιο εγκατάστασης και κόστος λειτουργίας σε σχέση µε τα συστήµατα υπό πίεση.

Στην επιφανειακή άρδευση το νερό εφαρμόζεται στην επιφάνεια του χωραφιού, είτε στατικά, είτε κινούμενο.
Στην πρώτη περίπτωση η επιφάνεια του χωραφιού πρακτικά έχει μηδενική κλίση και για το λόγο αυτό η άρδευση λέγεται οριζόντια.
Στη δεύτερη περίπτωση, η επιφάνεια του χωραφιού παρουσιάζει κλίση που επιτρέπει την κίνηση του νερού προς τα κάτω και για το λόγο αυτό η άρδευση λέγεται κεκλιμένη.
Στην οριζόντια άρδευση ανήκει η μέθοδος της κατάκλυσης ενώ στην κεκλιμένη άρδευση ανήκουν η μέθοδος της περιορισμένης διάχυσης και η μέθοδος των αυλακιών.
Τελευταία, με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ισοπέδωσης άρχισε να εφαρμόζεται και η μέθοδος των αυλακιών με μηδενική κλίση.

Τεχνητή βροχή

Στη µέθοδο αυτή, η κατανοµή του νερού µέσα στον αγρό γίνεται µε τη βοήθεια ενός συστήµατος κλειστών σωληνωτών αγωγών στους οποίους το νερό ρέει υπό πίεση. Στην τεχνητή βροχή ή καταιονισµό, το νερό εφαρµόζεται σε όλη την επιφάνεια του αγρού σαν τεχνητή αποµίµηση της βροχής και διηθείται στο έδαφος κατακόρυφα. Αν το σύστηµα σχεδιαστεί σωστά, η κατανοµή του νερού πάνω στο χωράφι γίνεται οµοιόµορφα χωρίς βαθιά διήθηση και επιφανειακή απορροή.

Η µέθοδος της τεχνητής βροχής, γνωστή και ως “κανόνι”, βρίσκει εφαρµογή σε όλες σχεδόν τις καλλιέργειες και κάτω από µεγάλη ποικιλία συνθηκών. Εντατική χρήση της µεθόδου γίνεται στην καλλιέργεια του βαµβακιού, σε ποσοστό 70% του συνόλου των καλλιεργειών βαµβακιού στη Ελλάδα.


Άρδευση με αυτοπροωθούμενα συστήματα καταιονισμού

Το σύστημα καταιονισμού με αυτοπροωθούμενο εκτοξευτήρα (καρούλι) βρίσκει, τουλάχιστον στη χώρα μας, ευρεία εφαρμογή τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι που οδήγησαν στη μεγάλη εξάπλωση αυτών των συστημάτων είναι η προοδευτική μείωση των εργατικών χεριών για τη γεωργία και η συνεχής βελτίωση των καλλιεργούμενων ειδών που οδήγησε σε καλλιέργειες πολύ αποδοτικές των οποίων όμως η μεγάλη ανάπτυξη και πυκνότητα σποράς ή φύτευσης καθιστούν το χειρισμό και τη μετακίνηση των υλικών του κλασικού καταιονισμού στο αγροτεμάχιο, δύσκολη και κοπιαστική.

Πότισμα στάγδην

Στη µέθοδο αυτή, όπως και στην τεχνητή βροχή, η κατανοµή του νερού µέσα στον αγρό γίνεται µε ένα σύστηµα κλειστών σωληνωτών αγωγών στους οποίους το νερό ρέει υπό πίεση.
Στην στάγδην άρδευση, µε τη βοήθεια των σταλακτήρων, το νερό εφαρµόζεται σε µέρος του εδάφους και πιο συγκεκριµένα στην περιοχή του ριζοστρώµατος. Η παροχή των σταλακτήρων είναι πολύ µικρή της τάξεως των 2–3 λίτρων/ώρα, την στιγµή που αντίστοιχη ωριαία παροχή στην τεχνητή βροχή φτάνει και τα 40 λίτρα/ώρα.
Η µικρή αυτή παροχή των σταλακτήρων έχει σαν αποτέλεσµα όλο το εφαρµοζόµενο νερό να διηθείται στο έδαφος και να µην υπάρχει επιφανειακή απορροή. Επιπλέον λόγω του ότι η άρδευση εφαρµόζεται συχνά, ανάλογα την καλλιέργεια, ώστε να καλύπτει το νερό που εξατµίστηκε, δεν υπάρχουν απώλειες νερού και θρεπτικών στοιχείων στα βαθύτερα στρώµατα.
Η µέθοδος αυτή άρδευσης θεωρείται ιδανική για περιοχές ιδιαίτερα ευαίσθητες στην έκπλυση των νιτρικών καθώς και για περιοχές µε µικρές ποσότητες διαθέσιµου νερού.


Άρδευση με μικροεκτοξευτήρες

Βάση του συστήματος αυτού είναι οι μικροεκτοξευτήρες. Στη μέθοδο αυτή το νερό καταιονίζεται και μπορεί να καλύπτει μέρος μόνο ή το σύνολο της επιφάνειας του χωραφιού και ενδείκνυται κύρια στις περιπτώσεις που οι διατάξεις της άρδευσης με σταγόνες δεν επιτυγχάνουν το επιθυμητό ποσοστό ύγρανσης.
Στους μικροεκτοξευτήρες η παροχή κυμαίνεται από 35-300 l/hr, η διάμετρος καταιόνισης από 2.5-10.0 m και η πίεση λειτουργίας τους από 1-2 atm.
Ο σχεδιασμός ενός δικτύου άρδευσης με μικροεκτοξευτήρες ακολουθεί τις διαδικασίες που περιγράφηκαν στο σχεδιασμό των δικτύων άρδευσης με σταγόνες, με μόνη διαφορά την αντικατάσταση των σταλακτήρων από μικροεκτοξευτήρες.

Υπόγεια άρδευση

Στη µέθοδο αυτή, η κατανοµή του νερού µέσα στον αγρό γίνεται µε ένα σύστηµα κλειστών σωληνωτών αγωγών στους οποίους το νερό ρέει υπό πίεση.
Η σηµαντική διαφορά της υπόγειας άρδευσης είναι ότι το σύστηµα άρδευσης βρίσκεται εντός της ζώνης του ριζοστρώµατος, από το οποίο το ριζικό σύστηµα των φυτών τροφοδοτείται µε τις απαραίτητες ποσότητες νερού.
Το µεγάλο πλεονέκτηµα της µεθόδου αυτής, πέρα από τη µικρή κατανάλωση νερού, είναι η ελαχιστοποίηση των απωλειών λόγω εξάτµισης. Ωστόσο πρόκειται για ακριβή επένδυση που µπορεί να χρησιµοποιηθεί κυρίως στις µόνιµες καλλιέργειες. Η µέθοδος της υπόγειας άρδευσης είναι σχετικά πρόσφατη και δεν έχει επεκταθεί στην Ελλάδα.


Κριτήρια επιλογής συστήματος άρδευσης

Η επιλογή του καταλληλότερου συστήµατος άρδευσης σχετίζεται µε την ορθολογική διαχείριση του νερού και την επίτευξη του καλύτερου οικονοµικού αποτελέσµατος της γεωργικής εκµετάλλευσης.
Οι διάφορες παράµετροι που επηρεάζουν και που πρέπει να συνεκτιµώνται στην επιλογή ενός συστήµατος άρδευσης είναι το κλίμα, το έδαφος, το είδος του φυτού και ο τρόπος καλλιέργειας, διαθέσιµη ποσότητα και ποιότητα του αρδευτικού νερού, διαθέσιµο εργατικό και τεχνικό δυναµικό, το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας των έργων.

Σύγκριση συστημάτων άρδευσης

Υδατικές ανάγκες καλλιεργειών ανοιχτού τύπου

4

Κάποιοι δεν έχουν επιστρέψει ούτε έναν ολόκληρο μήνα από τις διακοπές και ήδη έχουν κουραστεί από την πόλη, ψάχνοντας επόμενους προορισμούς που θα τους αλλάξουν τις παραστάσεις. Τα παρακάτω χωριά είναι μερικά από τα ομορφότερα της Ελλάδας και οι φωτογραφίες τους αποδεικνύουν πως το επόμενο πακετάρισμα πρέπει να γίνει με προορισμό κάποιο από αυτά.

Νυμφαίο Φλώρινας
Περίπου 60 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας, το αρχοντικό αυτό βλαχοχώρι είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και οι ταξιδιωτικοί οδηγοί χαρακτηρίζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Το δάσος οξιάς, τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα πέτρινα σπίτια, το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, η μικρή, γραφική, πλακόστρωτη πλατεία είναι μερικές μόνο από τις ομορφιές του.

Παλαιός Παντελεήμονας, Όλυμπος
Ο Παλαιός Παντελεήμονας, στη σκιά του βουνού των θεών, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γραφικότητά του, σε μια περιοχή γεμάτη φυσικές ομορφιές. Βρίσκεται στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων και έχει υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα.


Τσαγκαράδα, Πήλιο
Όσοι την έχουν επισκεφτεί συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως τουριστικό και όμορφο χωριό, με θέα στο Αιγαίο, με φύση που οργιάζει και πετρόχτιστη ατμόσφαιρα. Στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, θα δείτε και έναν τεράστιο πλάτανο, που αποτελεί ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης και του οποίου η ηλικία του ανέρχεται στα 1000 χρόνια. Περπατήστε στα καλνετρίμια, χαθείτε στα μονοπάτια της, θαυμάστε την αρχιτεκτονική των παλιών ανακαινισμένων αρχοντικών και των άλλων παραδοσιακών κτιρίων και απολαύστε την ατμόσφαιρά της.

Στεμνίτσα, Αρκαδία
Χτισμένη στο Μαίναλο και σε ύψος 1080 μέτρων, η Στεμνίτσα είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες και πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε το φαράγγι του Λούσιου, το ελατοδάσος του Μαινάλου, τα μοναστήρια του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, την Ι.Μ. Παναγίας Φιλοσόφου και την Ι.Μ Ζωοδόχου Πηγής.

Συρράκο, Ιωάννινα
Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του όρους Λάκμος, έτσι ώστε να προστατεύει τους κατοίκους του από εχθρούς στο παρελθόν, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο, μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες από τους οποίους το χωρίζει ένα ποτάμι, διατηρούν την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Αυτό σημαίνει πετρόχτιστα σπίτια, γραφικά μονοπάτια, στέγες από σχιστόλιθο, απουσία αυτοκινήτων μέσα στο χωριό και πανέμορφα παλιά σπίτια που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία γι’ αυτούς που αναζητούν την παράδοση σε κάθε τους δραστηριότητα.


Κοσμάς, Αρκαδία
Ο Κοσμάς είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας στην περιοχή της Νότιας Κυνουρίας. Είναι χτισμένο στον Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων ανάμεσα σε δάση από έλατα και απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Τυρό. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, ενώ διαθέτει ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές, με παραδοσιακούς πετρόκτιστους ξενώνες.


Βίτσα, Ζαγόρι
Στον νομό Ιωαννίων, η Βίτσα αποτελεί άλλον ένα ορεινό οικισμό στο βόρειο τμήμα του νομού, στο Κεντρικό Ζαγόρι, στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου. Η Βίτσα είναι ένα οικιστικό σύνολο που διακρίνεται για την ενότητα των λιθόκτιστων οικιών, εκκλησιών, δρόμων και πλατειών του, που το καθιστούν ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά των Ζαγοριών του Κεντρικού Ζαγορίου.


Αγόριανη, Παρνασσός
Δάση από έλατα, πλακόστρωτη πλατεία με πλατάνια, καταρράκτης και νερά να ρέουν, πέτρινα μονοπάτια, εκκλησάκια του 19ου αιώνα κι όλα αυτά σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων. Αυτό είναι η Αγόριανη, γνωστή και ως Επτάλοφος, στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, η οποία δεν απέχει πολύ από τη δράση, αφού σε 15 χιλιόμετρα βρίσκονται τα χιονοδρομικά, για όσους αναζητούν σκι και δραστηριότητες όταν μπει ο χειμώνας.

5
Κοινωνικά / Τι εστί άνδρας
« Last post by Andreas on 30 August 2017, 07:38:51 AM »

Δεν τον χαρακτηρίζει το φύλο του, αλλά ο αυτοσεβασμός και η προσωπικότητά του. Δεν ξεχωρίζει για τη σωματική του διάπλαση, αλλά για το ήθος του και την τιμή του. Δεν τον ορίζει η αρρενωπότητα του αλλά η σωστή στάση ζωής και τα εσωτερικά χαρίσματά του.

Τον άντρα τον καθορίζει η εκτίμηση που απορρέει από κάθε ανθρώπινη συναλλαγή του. Οι αρχές και οι αξίες που καθοδηγούν τον τρόπο ζωής του. O σεβασμός και η αυτογνωσία που εκπέμπει σε κάθε του παρουσία. Η συνάφεια των λόγων και των πράξεων του. Η ανάληψη ευθύνης σε κάθε λάθος ή ατόπημά του. Η αμερόληπτη λογική που κυριαρχεί σε κάθε απόφασή του.
Δαμάζεται και δαμάζει την υπομονή του. Έχει το σθένος να δοκιμάζεται και να δοκιμάζει τα όρια της αντοχής του. Πετυχαίνει τους στόχους του με το πείσμα και την επιμονή του. Δεν πτοείται και δεν αποδυναμώνεται από τα εμπόδια που προβάλλονται στον στίβο της ζωής. Δεν εγκαταλείπει τις μάχες και δεν τρέχει να κρυφτεί στην αρένα της επιβίωσης. Αγωνίζεται και πεισμώνει στα δύσκολα. Λυγίζει αλλά δεν σπάει μπροστά στον πόνο. Δέχεται τις ήττες με υπερηφάνεια. Τις νίκες με ταπεινοφροσύνη.

Δεν τον προσδιορίζει η γοητεία του, αλλά η εντιμότητα και η ευθύτητα που ακολουθούν τα βήματά του. Η γνησιότητα κάθε συναισθήματος που αναβλύζει μέσα από την ύπαρξή του. Η τόλμη να εκφράζει χωρίς φόβο τον έpωτα του. Διεκδικεί με πάθος ότι επιθυμεί χωρίς να ξεφεύγει από τα όρια του. Προβάλλει έντονα την απογοήτευση και τον θυμό του χωρίς περιστροφές. Διαχειρίζεται με ευγένεια και λεπτότητα τις ευαίσθητες καρδιές. Αποπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη μέσα από τις αισθηματικές του συνδιαλλαγές.

Δεν τον τρομάζουν οι δεσμεύσεις. Δε λιποτακτεί και δεν χάνεται μέσα από τις σχέσεις. Δεν κρύβεται πίσω από ξαφνικές φυγές και απόλυτες σιωπές. Εξηγείται ξεκάθαρα χωρίς υπεκφυγές. Κουρελιάζει τον εγωισμό του και αποβάλει τα κομπλεξικά σύνδρομα που επικρατούν. Έχει να το θάρρος ξεφεύγει από το «αντρικό πρότυπο» ξεδιπλώνοντας τις ευαισθησίες του. Να σπάει τους κανόνες και να αποτελεί την εξαίρεση αναδιπλώνοντας τις αδυναμίες του. Να χαλάει την εικόνα του προβάλλοντας τα ελαττώματα και τις φοβίες του.

Τον ενδιαφέρει η αξιοπρέπεια του και όχι η εικόνα του. Αναζητάει την ουσία στις ψυχές και δεν τις χρησιμοποιεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Δεν παραδίδει την ‘’ελεύθερη φύση’’ του και δεν περιορίζει τους ανθρώπους που είναι κοντά του. Βγάζει το κοστούμι του μπροστά στις κακίες και δεν τις αφήνει να τον αγγίξουν.

Απομακρύνεται από κακεντρέχειες και μίση και δεν τους επιτρέπει να τον παρασύρουν. Δεν μιλάει με μισόλογα και δεν αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς. Αρνείται να φορέσει τη μάσκα της υποκρισίας και της ψευτιάς και μένει αναλλοίωτος σε κάθε σημάδι εκμετάλλευσης και φθοράς.
Χαράσσει τις δικές του διαδρομές και δεν περιφέρεται άσκοπα στο πλήθος αφήνοντας στους ανθρώπους πληγές. Έχει μάθει να μετράει τις λέξεις του, να λογαριάζει τα βήματα του και να υπολογίζει τους ανθρώπους μόνο με τις πράξεις. Γοητεύεται από την εσωτερική ομορφιά και γοητεύει με την αξιοπρεπή του στάση και συμπεριφορά.

Γιατί άντρα, αγόpι μου, δε σε κάνουν τα υλικά σου αγαθά, το σώμα, τα λεφτά ή τα υπάρχοντα σου. Άντρας είναι αυτός που η ειλικρίνεια του είναι μεγαλύτερη από την μυϊκή του δύναμη. Και η προσωπικότητα του πιο ισχυρή από το καλογυμνασμένο του σώμα.

Πηγή: anapnoes.gr
6
Κοινωνικά / Sigmund Freud: 50 σπουδαίες ρήσεις του.
« Last post by Andreas on 25 August 2017, 07:36:17 AM »

Ένας από τους πλέον βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ου αιώνα που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο, η απώθηση και η παιδική σεξουαλικότητα.

Οι επιστημονικές θεωρίες του και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και αποτέλεσαν αντικείμενα έντονης αμφισβήτησης όταν παρουσιάστηκαν στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Μέχρι και σήμερα προκαλούν έντονο προβληματισμό και αντιπαραθέσεις οι θεωρίες του.

Η επίδραση του Φρόυντ δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά απλώθηκε σε πολλούς τομείς της επιστήμης (ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία) και της τέχνης.

Σας παραθέτω 50 από τις σπουδαίες ρήσεις αυτής της κορυφαίας προσωπικότητας...

Τα παιδιά είναι εντελώς εγωκεντρικά. Αισθάνονται τις ανάγκες τους έντονα και αγωνίζονται ανηλεώς για να τις ικανοποιήσουν.

Απέναντι σε κάποιον που πέθανε υιοθετούμε μια ιδιαίτερη στάση: Κάτι σαν θαυμασμό για κάποιον που τελείωσε μια πολύ δύσκολη δουλειά.

Ο ψυχαναλυτής θα πρέπει να είναι εντελώς ανέκφραστος προς τον ασθενή και όπως ένας καθρέφτης δεν θα πρέπει να δείχνει τίποτε άλλο πέρα από αυτό που του δείχνουν.

Τα αστεία δεν είναι μόνο μια εκδήλωση σεξουαλικής νεύρωσης, αλλά ένα ψυχοπαθολογικό σύμπτωμα.

Το πραγματικό αρσενικό είναι μονογαμικό

Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης.

Πού πάει μια σκέψη όταν έχει ξεχαστεί;

(σ.σ: στο υποσυνείδητο)

Κάποια μέρα κοιτάζοντας πίσω, τα χρόνια που αγωνίστηκες θα σου φαίνονται τα πιο ωραία.

Πίσω από κάθε ισχυρή γυναίκα, κρύβεται ένας τυραννικός πατέρας.

Σε αποφάσεις δευτερευούσης σημασίας, είναι χρήσιμο να εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά. Σε κρίσιμα ζητήματα όμως, η απόφαση πρέπει να προέρχεται από την καρδιά.

Αν ένας άνθρωπος υπήρξε το αδιαμφισβήτητα αγαπημένο παιδί της μητέρας του, διατηρεί σε όλη του τη ζωή το αίσθημα θριάμβου, την πίστη στην επιτυχία, που συχνά οδηγεί πραγματικά στην επιτυχία.

Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια.

Οι δύο θεμέλιοι λίθοι της ευτυχίας: αγάπη και δουλειά.

Η ανατομία είναι πεπρωμένο.

Ένας άνθρωπος που αμφισβητεί την ίδια του την αγάπη, μπορεί, ή μάλλον πρέπει να αμφισβητεί κάθε κατώτερο πράγμα.

Η ψυχική ανάπτυξη του ατόμου είναι μια σύντομη επανάληψη της πορείας ανάπτυξης του ανθρώπινου είδους.

Ο διάβολος παραμένει πάντα η καλύτερη δικαιολογία για να απενοχοποιήσουμε το Θεό.

Μια θρησκεία, ακόμα κι όταν αυτοπροσδιορίζεται σαν θρησκεία της αγάπης, πρέπει να είναι σκληρή και εχθρική σε όσους δεν ανήκουν σε αυτήν.

Το να είσαι εντελώς ειλικρινής με τον εαυτό σου είναι μια καλή πρακτική.

Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί.

Μακροπρόθεσμα, τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί στη λογική και στην εμπειρία, γι’ αυτό η αντίθεση της θρησκείας και στις δύο είναι κατανοητή.

Είμαστε έτσι φτιαγμένοι, ώστε να λαμβάνουμε έντονη απόλαυση από την αντίθεση, και πολύ μικρή απόλαυση από την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων.

Αν ένας άνθρωπος υπήρξε το αδιαμφισβήτητα αγαπημένο παιδί της μητέρας του, διατηρεί σε όλη του τη ζωή το αίσθημα θριάμβου, την πίστη στην επιτυχία, που συχνά οδηγεί πραγματικά στην επιτυχία.

Σε αποφάσεις δευτερευούσης σημασίας, είναι χρήσιμο να εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά. Σε κρίσιμα ζητήματα όμως, η απόφαση πρέπει να προέρχεται από την καρδιά.

Τι πρόοδος! Τον Μεσαίωνα θα με καίγανε στην πυρά. Τώρα, καίνε στην πυρά τα βιβλία μου.

Η θρησκεία είναι νεύρωση.

Οι δύο θεμέλιοι λίθοι της ευτυχίας: αγάπη και δουλειά.

Η ερμηνεία των ονείρων είναι η βασιλική οδός για την εξερεύνηση του υποσυνείδητου.

Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά άλλη ανάγκη στην παιδική ηλικία τόσο δυνατή όσο η πατρική προστασία.

Η Αμερική είναι ένα λάθος.

Η γυναίκα θα πρέπει να μαλακώνει αλλά όχι να αποδυναμώνει τον άντρα.

Η σκέψη είναι δράση σε πρόβα.

Ο πρώτος άνθρωπος που εκτόξευσε μια προσβολή αντί για μια πέτρα ήταν ο θεμελιωτής του Πολιτισμού.

Οι δαίμονες δεν υπάρχουν, όπως και οι θεοί άλλωστε. Είναι απλά δημιουργήματα της ψυχικής δραστηριότητας του ατόμου.

Οι υστερικοί υποφέρουν κυρίως από τις αναμνήσεις.

Καμιά φορά, ένα πούρο δεν είναι παρά ένα πούρο.
(δηλαδή, δεν χρειάζεται ψυχανάλυση)

Η θρησκεία είναι μια ψευδαίσθηση και αντλεί τη δύναμή της από την ευκολία της να προσαρμόζεται στις ενστικτώδεις μελαγχολικές παρορμήσεις μας.

Οι άνθρωποι είναι δυνατοί μόνο όσο εκφράζουν μια δυνατή ιδέα. Γίνονται αδύναμοι, όταν της αντιτίθενται.

Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη.

Η ελευθερία του ατόμου δεν είναι αγαθό του πολιτισμού. Ήταν στο μέγιστο σημείο πριν από κάθε πολιτισμό.

Η συνείδηση μοιάζει με συντριβάνι που παιχνιδίζει στον ήλιο και ξαναβυθίζεται στη μεγάλη υπόγεια δεξαμενή του υποσυνείδητου από όπου πηγάζει.

Αλήθεια, πώς και κανένας από τους μεγάλους δεν ανακάλυψε ποτέ την ψυχανάλυση; Γιατί έπρεπε να περιμένει έναν εντελώς άθεο Εβραίο;

Όσο καλοί δάσκαλοι γίνονται οι ομοφυλόφιλοι, άλλο τόσο κακοί και αυστηροί γίνονται αυτοί που έχουν απωθήσει την ομοφυλοφιλία τους.

Ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να παλεύει να εξαφανίσει τα σύνδρομά του, αλλά να συντονιστεί με αυτά, γιατί είναι αυτά που κατευθύνουν την επαφή του με τον κόσμο.

Νεύρωση είναι η ανικανότητα για ανοχή της αντιξοότητας.

Το Εγώ δεν είναι κυρίαρχο στο ίδιο του το σπίτι.

Πολλές φορές, τα πιο βαρυσήμαντα όνειρα είναι αυτά που φαίνονται τα πιο τρελά.

Η Τέχνη είναι μια διέξοδος στο γενετήσιο πρόβλημα.

Η μεγαλύτερη ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί ποτέ και που κι εγώ δεν έχω κατορθώσει να απαντήσω μετά από τριάντα χρόνια έρευνας, είναι: «τι θέλει μια γυναίκα;»

7

Σκέφτεστε ποια αρωματικά φυτά και βότανα να φυτέψετε στις γλάστρες του μπαλκονιού σας;

Τα αρωματικά φυτά είναι εύκολα στην καλλιέργειά τους, πολλά από αυτά είναι πολυετή, κατάλληλα για μπαλκόνι,  θέλουν λίγο νερό και δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες ή έντομα. 

Ρίγανη:
πολυετής χαμηλός θάμνος
πολύς ήλιος, λίγο νερό, αντέχει την ξηρασία
την κόβεις και την χρησιμοποιείς φρέσκια ή αποξηραμένη
ξαναμεγαλώνει εύκολα
χρήση σε φαγητά, σαλάτες, φτιάχνεις έλαιο

Δυόσμος:
πολυετής χαμηλή πόα
πολύς ήλιος, αρκετό νερό, μαραζώνει αν δεν ποτιστεί, αλλά...
κι αν ξεραθεί επιφανειακά, τον κόβεις όλο και ξαναβγάζει φρέσκα
γρήγορη ανάπτυξη: γεμίζει ολόκληρα παρτέρια αν τον αφήσεις
χρήση σε φαγητά, σαλάτες, ποτά

Δενδρολίβανο:
πολυετής χαμηλός θάμνος
πολύς ήλιος, αλλά ευδοκιμεί και σε ημισκιά, λίγο νερό
όμορφα μοβ λουλούδια την άνοιξη
έχει δυο λογιών: όρθιο και έρπον
το έρπον είναι καλό για εδαφοκάλυψη και να γεμίσεις άδεια παρτέρια
χρήση σε φαγητά, κρετάκια, ψαράκι κτλ

Θυμάρι:
πολυετής χαριτωμένη χαμηλή πόα
πολύς ήλιος, λίγο νερό
μικρά ντελικάτα φυλλαράκια και μπόλικα μοβ ή λευκά λουλούδια την άνοιξη
κατάλληλο για βραχόκηπους αλλά και μικρές ζαρντινιέρες σε μπαλκόνι

Λουίζα:
πολυετής θάμνος που μεγαλώνει και γίνεται μικρό δεντράκι
πολύς ήλιος, αρκετό νερό
μακρόστενα φύλλα που μοσχομυρίζουν λεμονάκι μυρωδάτο
πανέμορφη και όταν ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι
τα φύλλα της χρησιμοποιούνται στα μαγειρική για λεμονάτο άρωμα (yummy!) και σαν αφέψημα, επειδή δρα κατά τις κυτταρίτιδας

Σέλινο:
μονοετής πόα, που μπορεί να ζήσει και παραπάνω από ένα χρόνο
πολύς ήλιος, αρκετό νερό
δεν κερδίζει και το πρώτο βραβείο στα καλλιστεία, αλλά...
έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα
όταν βγάλει σπόρους, μάζεψέ τους και ρίξτους στη γλάστρα, ώστε του χρόνου να έχεις καινούριο σέλινο

Μαϊντανός:
μονοετής πόα, που μπορεί να ζήσει και παραπάνω από ένα χρόνο
πολύς ήλιος, αρκετό νερό
φουντωτός και χαρωπός, σου δίνει συνέχεια φρέσκα φύλλα για να βάζεις στα φαγητά σου
κούρεψέ τον όλο και θα ξαναβγάλει φρέσκα φύλλα
χρήση σε σαλάτες, σε σάλτσες, σε πολλά φαγητά.

Άνιθος:
μονοετής, πολύς ήλιος, αρκετό νερό
πανεύκολος κι αυτός στην καλλιέργειά του
το καλοκαίρι θα βγάλει άνθη που μετά θα γίνουν σπόροι: τους μαζεύεις και τους σπέρνεις την επόμενη άνοιξη

Βασιλικός:
μονοετής ή πολυετής
πολύς ήλιος, αρκετό νερό
σγουρός ή πλατύφυλλος
δεν λείπει από κανένα μπαλκόνι και στολίζει καλοκαιρινά τραπέζια
ωμός ή μαγειρεμένος αρωματίζει σάλτσες και φαγητά

Λεβάντα:
πολυετής θάμνος
πολύς ήλιος, λίγο νερό
μαγεύει με το γκρίζο φύλλωμά της και τα μοβ άνθη της
μαζεύεις ένα ένα τους  μακριούς βλαστούς με άνθη, τους δένεις ματσάκια και τους κρεμάς ανάποδα να ξεραθούν. Τα τυλίγεις σε τούλι και τα κρεμάς στη ντουλάπα.

Πληροφορίες: LIFO
8

1. Κάθε άνθρωπος έχει καρκινικά κύτταρα στο σώμα του. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα δεν φαίνονται στις συνήθεις εξετάσεις, εφόσον δεν έχουν πολλαπλασιαστεί σε ορισμένα δισεκατομμύρια…

Όταν ο γιατρός διαβεβαιώνει τους καρκινοπαθείς ότι δεν υπάρχουν πλέον καρκινικά κύτταρα στο σώμα τους μετά από θεραπεία, αυτό σημαίνει απλώς ότι είναι αδύνατη η ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων στις εξετάσεις τους, επειδή ο αριθμός τους δεν ανέρχεται καν στο ανιχνεύσιμο ποσό.

2. Καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται από 6 έως και περισσότερες από 10 φορές στη ζωή ενός ανθρώπου.

3. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι ισχυρό, τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται και έτσι αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός τους και κατά συνέπεια ο σχηματισμός όγκων.
4. Όταν κάποιος έχει καρκίνο αυτό υποδεικνύει ότι παρουσιάζει πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες, καθώς και στον τρόπο ζωής του ατόμου.

5. Για να ξεπεραστούν οι πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις, πρέπει να αλλάξει η διατροφή και να συμπεριληφθούν συμπληρώματα, τα οποία θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

6. Η χημειοθεραπεία έχει να κάνει με τη δηλητηρίαση των ραγδαία αναπτυσσόμενων καρκινικών κυττάρων, αλλά και με την καταστροφή των ραγδαία αναπτυσσόμενων υγειών κυττάρων στο μυελό των οστών, την γαστρεντερική οδό κ.λπ. και μπορεί να προκαλέσει οργανικές βλάβες, στο ήπαρ, τους νεφρούς, την καρδιά, τους πνεύμονες κ.λπ.

7. Η ακτινοβολία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα, καυτηριάζει, σημαδεύει και καταστρέφει υγιή κύτταρα, ιστούς και όργανα.

8. Η αρχική θεραπεία με ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία συχνά μειώνει το μέγεθος ενός όγκου. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας δεν έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καταστροφή ενός όγκου.

9. Όταν το σώμα φέρει υπερβολικό τοξικό φορτίο από χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει είτε κατασταλεί είτε καταστραφεί, έτσι το άτομο μπορεί να υποκύψει σε διάφορα είδη μολύνσεων και επιπλοκών.

10. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν να προκαλέσουν τη μετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων, ούτως ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πιο δύσκολα. Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και σε άλλες περιοχές.

11. Ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου είναι η εξασθένηση των καρκινικών κυττάρων, με το να μην τους παρέχεται η τροφή που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν.

ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ:

α. Η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο. Αφαιρώντας τη ζάχαρη από τη διατροφή μας απομακρύνουμε μία σημαντική πηγή ενέργειας από τα καρκινικά κύτταρα. Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως τα Canderel, NutraSweet, Equal, Spoonful κ.λπ. παράγονται από ασπαρτάμη, που είναι βλαβερή. Ένα καλύτερο φυσικό υποκατάστατο θα ήταν το μέλι Manuka ή οι μελάσες αλλά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες. Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χημικές προσθήκες για να αποκτήσει το λευκό του χρώμα. Καλύτερη εναλλακτική είναι μπαχαρικά τύπου Bragg’s aminos ή θαλασσινό αλάτι.

β. Το γάλα κάνει το σώμα μας να παράγει βλέννα, ιδίως στη γαστρεντερική οδό. Ο καρκίνος τρέφεται από τη βλέννα. Διακόπτοντας το γάλα και υποκαθιστώντας το με γάλα σόγιας χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, τα καρκινικά κύτταρα εξασθενούν.

γ. Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε όξινα περιβάλλοντα. Μία διατροφή βασισμένη στο κρέας είναι όξινη. Είναι προτιμότερο να τρώμε ψάρι και λίγο κοτόπουλο, από ότι μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Το κρέας περιέχει επίσης αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και παράσιτα που είναι όλα επιβλαβή, ειδικά για καρκινοπαθείς.

δ. Μία διατροφή που αποτελείται από 80% φρέσκους χυμούς και λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγα φρούτα σας βοηθά να δημιουργήσετε ένα αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα σας. Το 20% μπορεί να αποτελείται από μαγειρεμένα γεύματα στα οποία να περιλαμβάνονται τα φασόλια.

Οι χυμοί από φρέσκα λαχανικά παρέχουν ζωντανά ένζυμα που απορροφούνται εύκολα και φτάνουν στα κύτταρα μέσα σε 15 λεπτά τρέφοντας και ενισχύοντας την ανάπτυξη υγιών κυττάρων. Για την πρόσληψη ζωντανών ενζύμων και τη δημιουργία υγιών κυττάρων δοκιμάστε να πιείτε φρέσκο χυμό λαχανικών (από τα περισσότερα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βλαστών από τα φασόλια) και να φάτε ωμά λαχανικά 2 ή 3 φορές την ημέρα. Τα ένζυμα καταστρέφονται σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου (104 βαθμοί Φαρενάιτ).

ε. Αποφεύγετε καφέ, τσάι και σοκολάτα, τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Το πράσινο τσάι είναι η καλύτερη εναλλακτική και έχει ιδιότητες κατά του καρκίνου. Νερό, καλύτερα καθαρισμένο ή φιλτραρισμένο, για την αποφυγή γνωστών τοξινών και βαρέων μετάλλων που περιέχονται στο νερό της βρύσης. Το αποσταγμένο νερό είναι όξινο και καλύτερα να αποφεύγεται.
στ. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι δύσπεπτη και απαιτεί πολλά πεπτικά ένζυμα. Το άπεπτο κρέας που παραμένει στα έντερα αποσυντίθεται και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συσσώρευση τοξικών ουσιών.

ζ. Τα τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων αποτελούνται από μία σκληρή πρωτεϊνική στιβάδα. Αποφεύγοντας ή μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος απελευθερώνονται περισσότερα ένζυμα που επιτίθενται στα πρωτεϊνικά τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων με αποτέλεσμα τα κύτταρα φονείς να μπορούν να τα καταστρέψουν.

η. Ορισμένα υποκατάστατα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (IP6, Flor ssence, Essiac, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ουσιαστικά λιπαρά οξέα κ.λπ.). Άλλα υποκατάστατα όπως η βιταμίνη Ε είναι γνωστό ότι προκαλούν απόπτωση ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, τη φυσιολογική μέθοδο του σώματος να απορρίπτει τα κατεστραμμένα, ανεπιθύμητα ή αχρείαστα κύτταρα.

θ. Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Ένα ενεργό και θετικό πνεύμα θα βοηθήσει τον μαχητή του καρκίνου να επιβιώσει. Ο θυμός, η πικρία και τα δυσάρεστα συναισθήματα θέτουν το σώμα σε ένα αγχώδες και όξινο περιβάλλον. Μάθετε το πνεύμα σας να αγαπά και να συγχωρεί. Μάθετε να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη ζωή.

ι. Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε οξυγονωμένα περιβάλλοντα. Η καθημερινή άσκηση και οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στη διοχέτευση περισσότερου οξυγόνου στα κύτταρα. Η οξυγονοθεραπεία είναι μία ακόμα μέθοδος που χρησιμοποιείται για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

9

Μια από τις πιο κοινές ασθένειες της τριανταφυλλιάς είναι η Μελανή Κηλίδωση (Diplocarpon rosae). Η ονομασία της περιγράφει κατάλληλα τα συμπτώματα αυτής της μυκητολογικής ασθένειας πάνω στο φύλλωμα της τριανταφυλλιάς. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να προκαλέσει εντελώς την αποφύλλωσή της.
Στο άρθρο αυτό θα δούμε τι προκαλεί αυτά τα μαύρα στίγματα πάνω στα φύλλα της τριανταφυλλιάς και το τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ασθένεια.

Πως προκαλείται η Μαύρη Κηλίδωση στα φύλλα της Τριανταφυλλιάς;

Πολλοί από μας αναρωτιόμαστε όταν βλέπουμε αυτά τα μαύρα στίγματα πάνω στα φύλλα των τριανταφυλλιών, τι τα προκαλεί. Συνήθως, όσοι έχουν τριανταφυλλιές στους κήπους και τις αυλές τους έχουν παράλληλα κι αυτό το πρόβλημα. Πολλές τριανταφυλλιές είναι ανθεκτικές σε αυτά τα μαύρα στίγματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ασθένεια είναι ανεκτή σε κάποιο βαθμό χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τα φυτά. Ωστόσο, στις σοβαρές περιπτώσεις τα φυτά κινδυνεύουν να χάσουν εντελώς το φύλλωμά τους.

Η ασθένεια της Μαύρης Κηλίδωσης προκαλείται από τον μύκητα Diplocarpon rosae. Καστανόμαυρες κηλίδες εμφανίζονται στα ανώτερα φύλλα του φυτού που αργότερα γίνονται σκούρες. Τα φύλλα τελικά γίνονται κίτρινα και πέφτουν. Η Μαύρη Κηλίδωση μπορεί εύκολα να διακριθεί από άλλες ασθένειες που προκαλούν κηλιδώσεις στα φύλλα από την χαρακτηριστική πτερωτή, κροσσωτή περιφέρεια των κηλίδων και το έντονο βαθύ σκούρο χρώμα τους. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν υπερυψωμένες ερυθροϊώδεις κηλίδες στους ετήσιους βλαστούς του φυτού. Ο θερμός καιρός και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη και εξάπλωση του μύκητα.

Έλεγχος και Αντιμετώπιση της Μαύρης Κηλίδωσης

Από τη στιγμή που η τριανταφυλλιά δεχτεί επίθεση από το μύκητα, οι κηλιδώσεις στα φύλλα θα παραμείνουν μέχρι αυτά να πέσουν και το φυτό να αναπτύξει νέο φύλλωμα. Ο μύκητας που προκαλεί τα μαύρα στίγματα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να σταματήσει να κάνει οποιαδήποτε περαιτέρω ζημία στο φύλλωμα, αλλά οι κηλιδώσεις που υπάρχουν θα παραμείνουν μέχρι την πτώση των φύλλων που τις φέρουν. Μερικές ποικιλίες τριανταφυλλιών είναι πιο ευαίσθητες στην ασθένεια και λειτουργούν σαν μαγνήτης για το μύκητα. Αν δεν ψεκάζετε αυτές τις ποικιλίες όταν τα νεαρά φύλλα τους αρχίζουν να εμφανίζονται στις αρχές της άνοιξης, τότε σίγουρα θα μολυνθούν από το μύκητα της Μελανής Κηλίδωσης.

Παρακάτω προτείνουμε ένα πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων ψεκασμών για να αντιμετωπίσετε την ασθένεια στις ευαίσθητες ποικιλίες την άνοιξη και το καλοκαίρι και όσο οι τριανταφυλλιές σας σχηματίζουν νέο φύλλωμα. Στο πρόγραμμα χρησιμοποιούμε δύο δραστικές ουσίες από τις οποίες η μια είναι οργανική. Όσοι θέλουν να ψεκάσουν μόνο με οργανικό σκεύασμα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στους ψεκασμούς μόνο το οργανικό.

Στις αρχές της άνοιξης, με την έκπτυξη των οφθαλμών της τριανταφυλλιάς ψεκάστε με ένα μυκητοκτόνο σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία propiconazole. Θα βρείτε τέτοιο σκεύασμα σε κατάστημα αγροτικών εφοδίων της περιοχής σας. Μετά από τρεις εβδομάδες και για κάθε επόμενο διαστήματα τριών εβδομάδων κάντε επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς με σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία όξινο ανθρακικό άλας καλίου (Potassium hydrogen carbonate).
Αυτό το σκεύασμα είναι οργανικό και χρησιμοποιείται και σε βιολογικές καλλιέργειες Στο τέλος της σεζόν, κάντε ένα τελευταίο ψεκασμό με το πρώτο σκεύασμα. Τα παραπάνω σκευάσματα θα προστατεύσουν τις τριανταφυλλιές και από άλλες επικίνδυνες μυκητολογικές ασθένειες, όπως Ωίδιο και Βοτρύτη, που μολύνουν φύλλα και άνθη.

Σε περίπτωση που ο μύκητας, παρά τους παραπάνω ψεκασμούς, προσβάλει τις τριανταφυλλιές και δείτε αυτές τις μαύρες κηλίδες πάνω στα φύλλα ψεκάστε με μυκητοκτόνο σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία mancozeb. Αυτή η δραστική ουσία έχει την ικανότητα να εμποδίζει την βλάστηση των σπορίων του μύκητα και την ανάπτυξη του μυκηλίου.
Το σκεύασμα αυτό αφήνει μια κίτρινη σκόνη πάνω στα φύλλα μετά την εφαρμογή τους, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Εφαρμόστε το σκεύασμα κάθε 7 με10 ημέρες κάνοντας τρεις ψεκασμούς. Μετά το τρίτο ψεκασμό, συνεχίστε το κανονικό πρόγραμμα που αναφέραμε παραπάνω. Ο μύκητας θα καταστραφεί, αλλά τα μαύρα στίγματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα φύλλα και δεν θα εξαφανιστούν

Μαζί με το mancozeb μπορεί να χρησιμοποιηθεί μυκητοκτόνο σκεύασμα με δραστική ουσία myclobutanil για καλύτερα αποτελέσματα Και τα δύο σκευάσματα αναμιγνύονται στο δοχείο ψεκασμού σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του κάθε σκευάσματος. Σε κάθε περίπτωση, για τη δοσολογία και τον τρόπο εφαρμογής θα σας βοηθήσει ο γεωπόνος από το κατάστημα που θα τα προμηθευτείτε.

Προληπτικά μέτρα κατά της Μαύρης Κηλίδωσης στις Τριανταφυλλιές

Η αντιμετώπιση μιας ασθένειας σε κάθε φυτό και καλλιέργεια ξεκινά με την πρόληψη. Η αποτροπή της εμφάνισης της Μαύρης Κηλίδωσης περιλαμβάνει μέτρα περιορισμού της υγρασίας στους χώρους φύτευσης με αραιή φύτευση, χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, κατάλληλο κλάδεμα, αποφυγή διαβροχής του φυλλώματος με το πότισμα. Οι τριανταφυλλιές πρέπει να φυτεύονται σε περιοχές με άφθονο φως του ήλιου και καλή κυκλοφορία του αέρα.

Εργασίες που κρατάνε καθαρό τον κήπο είναι σημαντικές για την αποφυγή της ασθένειας, γιατί ελαχιστοποιούνται οι πηγές μόλυνσης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης των φυτών, θα πρέπει να αποφεύγονται τα βαθιά ποτίσματα. Θα πρέπει να απομακρύνετε τα πεσμένα ξερά φύλλα και να κλαδεύετε των βλαστούς που έχουν ξεραθεί ή μολυνθεί από ασθένειες με τις τομές αρκετά εκατοστά πίσω στο υγιές ξύλο. Η αραιή φύτευση το κατάλληλο κλάδεμα και το κόψιμο των ανθέων που αρχίζουν να ξεραίνονται βοηθάει τον αέρα να κυκλοφορεί μέσα στη θαμνώδη βλάστηση, συμβάλλοντας έτσι και στην πρόληψη της Μαύρης Κηλίδωσης και άλλων μυκητολογικών ασθενειών.

Για αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν οργανικά σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σκευάσματα που περιέχουν τη δραστική ουσία όξινο ανθρακικό άλας καλίου (Potassium hydrogen carbonate), που αναφέραμε πριν, σε συνδυασμό με σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία azadirachtin για έλεγχο και των παρασιτικών εντόμων.

Μερικοί χρησιμοποιούν επίσης μαγειρική σόδα, η οποία έχει την ιδιότητα να αλλάζει το επίπεδο του pH στην επιφάνεια των φύλλων, καθιστώντας πιο δύσκολο για το μύκητα της Μαύρης Κηλίδωσης να μολύνει τα φυτά. Για να παρασκευάσετε αυτό το οργανικό διάλυμα, ανακατέψτε μια με δυο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε 4 λίτρα νερού.
Προσθέστε μια ή δύο σταγόνες σαπούνι πιάτων σαν επιφανειοδραστικό, ώστε να κρατήσει τη σόδα στην επιφάνεια του φύλλου. Ψεκάστε το έλασμα του φύλλου και από τις δύο πλευρές. Επαναλάβετε τους ψεκασμούς σε  εβδομαδιαία βάση και μετά από κάθε βροχή.

Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)
http://share24.gr
10

Είναι συχνό το φαινόμενο όμορφοι και ικανοι άνθρωποι να μένουν μόνοι; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Η Θεωρία των Παιγνίων και το Δίλημμα των φυλακισμένων

Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο στα αγγλικά από τον Alex Gilchrist σχετικά με τη θεωρία των παιγνίων. Για όσους δεν την έχετε ακούσει, πιο κάτω θα μάθετε τα βασικά για αυτή τη θεωρία.

Το σημαντικό είναι πως αυτή εφαρμόζεται στις ερωτικές σχέσεις και εξηγεί γιατί άνθρωποι επιτυχημένοι ή/και όμορφοι που έχουν τις καλύτερες προϋποθέσεις να βρουν έναν/μια σύντροφο, συχνά αποτυγχάνουν στις ερωτικές σχέσεις.

Ο συγγραφέας αναφέρεται αρχικά στο βιβλίο «Game Theory at Work» του James Miller για τη θεωρία παιγνίων και κατόπιν συνεχίζει για το πώς αυτή η θεωρία βρίσκει εφαρμογή στις σχέσεις.

Στο βιβλίο περιγράφονται διάφορα είδη παιγνίων (εννοείται παιγνίων που παίζονται στην καθημερινή ζωή μας, και όχι τεχνικά παιχνίδια, με χαρτιά ή επιτραπέζια). Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι το δίλημμα του φυλακισμένου και προκειμένου να μην μπω στον κόπο να σας περιγράψω τι είναι αυτό θα παραθέσω απλώς το σχετικό λήμμα της Wikipedia.

Δυο ύποπτοι συλλαμβάνονται από την αστυνομία, η αστυνομία δεν έχει επαρκή στοιχεία για την καταδίκη τους και αφού έχει απομονώσει τους δύο κρατουμένους, τους δίνει την εξής δυνατότητα: αν ο ένας καταθέσει κατά του άλλου («προδώσει» τον άλλο), και ο άλλος παραμείνει σιωπηλός (συνεργαστεί με τον άλλο), ο προδότης θα αφεθεί ελεύθερος ενώ ο συνεργός που δεν ενέδωσε, καταδικάζεται σε πλήρη ποινή 10ετούς κάθειρξης.

Αν και οι δύο δεν μιλήσουν, τότε και οι δύο θα καταδικαστούν σε 6μηνη φυλάκιση για πλημμέλημα. Αν και οι δυο προδώσουν ο ένας τον άλλο, ο καθένας θα καταδικαστεί σε 5ετή κάθειρξη.

Κάθε φυλακισμένος μπορεί να διαλέξει να προδώσει τον άλλο ή να μην μιλήσει. Και οι δυο φυλακισμένοι λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι ο άλλος δεν θα μάθει πριν το τέλος της να ανάκρισης, ότι ό άλλος τον πρόδωσε.

Εκ πρώτης όψεως, είναι προφανές, ότι η καλύτερη επιλογή για τους κρατούμενους είναι να συνεργαστούν για να καταδικαστούν σε 6μηνη φυλάκιση. Αλλά αν το μόνο που σε νοιάζει είναι ο εαυτός σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προδώσεις τον άλλο ελπίζοντας ότι θα αφεθείς ελεύθερος, όντας βέβαιος πως ότι και αν συμβεί δεν θα «φας» 10 χρόνια. Καθώς και οι δυο κρατούμενοι λαμβάνουν, ενεργώντας ορθολογικά, την ίδια απόφαση, καταλήγουν και οι δυο να εκτίσουν ποινή κάθειρξης 5ετών, σίγουρα όχι η καλύτερη κατάληξη.

Μια ανάλογη κατάσταση, είναι και ο πυρηνικός αφοπλισμός. Σ΄ αυτή την περίπτωση το γράφημα είναι ως εξής:

Χώρα Β αφοπλίζει
Χώρας B διατηρεί πυρηνικά όπλα
Χώρα A αφοπλίζει
Αποφυγή πιθανής πυρηνικής καταστροφής
Χώρα Α: αδύναμη
Χώρα Β: πανίσχυρη
Χώρα Α διατηρεί πυρηνικά όπλα
Χώρα Α: πανίσχυρη
Χώρα Β: αδύναμη
Πιθανή καταστροφή του κόσμου

Καμία χώρα δεν θα αποδεχτεί τον κίνδυνο να βρεθεί στο έλεος της άλλης, οπότε διατηρεί πυρηνικό οπλοστάσιο. Θα ήταν σκόπιμο μια χώρα να παραβεί μια πιθανή συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων προκειμένου να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της καθώς μια άλλη χώρα είναι πιθανό να το κάνει, με αποτέλεσμα να την έχει «βάψει». Έτσι έχουμε πυρηνικά όπλα.

Η Θεωρία των Παιγνίων και οι Ερωτικές Σχέσεις

Στις ερωτικές σχέσεις είναι χρήσιμο και για τις δυο πλευρές να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και να μην κρύβουν το ότι είναι ευάλωτοι, εάν πρόκειται να επιτύχουν την ερωτική ευτυχία. Αλλά είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου. Αν δείξεις το ότι είσαι ευάλωτος αλλά η άλλη πλευρά δεν το κάνει, διακινδυνεύεις να πληγωθείς. Η καλύτερη στρατηγική είναι να κρύψεις ότι είσαι ευάλωτος, μην αφήνοντας τις άμυνες σου να ατονήσουν, παίζοντας τον κακό. Κατά αυτό τον τρόπο τίποτα εξαιρετικά δυσάρεστο δεν μπορεί να σου συμβεί.

Μοιάζει σαν αυτό που οι ειδικοί της θεωρίας των παιγνίων, ονομάζουν κυρίαρχη στρατηγική, η καλύτερη κατάληψη για σένα, ότι και αν κάνει ο άλλος. Δεν θα επιτύχεις την ερωτική ευτυχία, αλλά δεν θα συντριβείς συναισθηματικά. Το να μην ερωτευθείς, συνεπώς, φαντάζει σοφό, το οποίο μοιάζει παράλογο (όπως γενικά στα διλήμματα του φυλακισμένου).

Ας πάμε ένα βήμα παραπέρα. Ας υποθέσουμε ότι είσαι μια όμορφη κοπέλα με πολλούς θαυμαστές. Είναι πιθανό ότι θα είσαι ακόμα πιο κακιά από τη μέση κοπέλα. (Το ίδιο ισχύει και για τα αγόρια προφανώς, αλλά η περίπτωση του κοριτσιού είναι πιο εύκολα κατανοητή). Γιατί αυτό;

Γιατί όμορφοι και ικανοί άνθρωποι μένουν μόνοι

Ως μια όμορφη κοπέλα με πολλούς θαυμαστές, σκοπός σου είναι να καταλήξεις με τον καλύτερο δυνατό «μνηστήρα», με άλλα λόγια να ξεχωρίσεις την ήρα από το σιτάρι. Το να βρεις σύντροφο δεν είναι πρόβλημα, το να βρεις τον σωστό σύντροφο είναι. Το να ακολουθείς τη χειριστική στρατηγική είναι επωφελές κατά διάφορους τρόπους.

Πρώτον αποκλείει τους πάντες, εκτός από τους πιο αφοσιωμένους- οι άλλοι απλά θα τα παρατήσουν αν συνεχίσεις να τους αποκρούεις και να τους κάνεις να αισθάνονται ανεπαρκείς.

Δεύτερον, αυξάνει τη φαινομενική σου αξία. Όπως όλοι ξέρουμε οτιδήποτε μπορείς να αποκτήσεις χωρίς προσπάθεια ή κόστος, μάλλον δεν αξίζει να το αποκτήσεις. Όσο πιο δύσκολη το παίζεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η φαινομενική σου αξία για τους θαυμαστές σου. Αυτή είναι η λογική που εξηγεί γιατί δεν πρέπει να πηγαίνεις στο κρεβάτι με κάποιον στο πρώτο ραντεβού.

Αν υποκύψεις τόσο εύκολα, μεγάλο μέρος του μυστηρίου σου και της φαινομενικής σου αξίας εξαφανίζεται και κινδυνεύεις να φας χυλόπιτα. Με μεγαλύτερη (φαινομενική αξία) μπορείς να προσβλέπεις σε ακριβότερα δώρα, περισσότερα λουλούδια, καλύτερα εστιατόρια και πιο ευχάριστες εκδρομές του σαββατοκύριακου.

Τρίτον, όπως έχουμε πει πιο πάνω, είναι μια στρατηγική που δεν οδηγεί σε ήττα ποτέ. Όσο παραμένεις κακιά και δεν δεσμεύεσαι δεν κινδυνεύεις να πληγωθείς. Η στρατηγική σου συνεπώς πρέπει να είναι να αυξήσεις την ελκυστικότητα σου, με ωραία ρούχα, χτενίσματα και οποιαδήποτε άλλα εφόδια μπορείς να συγκεντρώσεις και να μειώσεις τη διαθεσιμότητα σου. («Συγνώμη, πρέπει να μείνω μέσα για να λουστώ!»).

Αυτά βέβαια γίνονται στα παραμύθια, όπου ο πρίγκιπας – μνηστήρας πρέπει να σκοτώσει δράκους, να περάσει μέσα από αγκάθια και να επιτύχει σε αμέτρητους άθλους προκειμένου να κερδίσει την καρδιά της πριγκίπισσας, της οποίας η μόνη πραγματική υποχρέωση είναι να είναι όμορφη.

Αν δεν είσαι μία τόσο όμορφη κοπέλα, είναι μια ακόμα πιο επικίνδυνη στρατηγική καθότι μπορεί να έχεις πολύ λιγότερους «μνηστήρες» οι οποίοι να μην είναι διατεθειμένοι, να τραβήξουν όλα αυτά. Αντίστοιχα αν είσαι άντρας, βρίσκεσαι αρχικά σε μειονεκτική θέση, γιατί στις δυτικές κοινωνίες είσαι εσύ που υποτίθεται ότι πρέπει να είσαι ο κυνηγός, δηλαδή να καταστείς ευάλωτος και να διακινδυνεύσεις την απόρριψη κάνοντας την πρώτη κίνηση. Τίποτα δεν σε εμποδίζει βέβαια, αφού καμακώσεις το κορίτσι να γίνεις «κακός», αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι η πρώτη σου κίνηση.

Πίσω στην πριγκίπισσα, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι το να παίζεις τη δύσκολη είναι μια στρατηγική που κερδίζει, αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα. Δεν μπορείς να επιτύχεις την ερωτική ευτυχία ακολουθώντας συνεχώς αυτή τη στρατηγική- ενώ αυτός είναι ο τελικός σου σκοπός. Για να το επιτύχεις αυτό πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσεις να είσαι «καλή». Πότε πρέπει να το κάνεις αυτό;

Προφανώς όταν ο μνηστήρας πληροί τις προϋποθέσεις. Αλλά το πρόβλημα αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που αντιμετωπίζει κάποιος που έχει αγοράσει μετοχές η αξία των οποίων πρόσφατα ανέβηκε. Πότε τις πουλάς και ρευστοποιείς το κέρδος σου; Μήπως θα αξίζουν περισσότερο αύριο; Αν η τιμή τους ανεβεί 30% αφού έχεις πουλήσει πως θα αισθάνεσαι τότε;

Οπότε μπορεί να έχει βρει έναν μνηστήρα που πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά μήπως θα γνωρίσεις έναν ακόμα καλύτερο στο προσεχές μέλλον; Εξάλλου κανείς δεν είναι τέλειος, κρατάς όλα τα ατού στα χέρια σου, οπότε γιατί να μην περιμένεις για τον πραγματικό ΠΡΙΓΚΙΠΑ.

Αν ζεις σε μια πόλη όπου έρχεσαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και επίσης πολλούς πιθανούς «μνηστήρες», είναι πιο πιθανό να περιμένεις το τζακ ποτ. Εξάλλου το να παίζεις δύσκολη μπορεί να γίνει έξη. Όπως έχουμε δει δουλεύει μια χαρά- μέχρι ένα σημείο - οπότε μπορεί να αναπτύξεις συμπεριφορές – ακριβά γούστα αν θέλετε- που γίνονται δεύτερη φύση. Καθώς αναβάλεις να δείξεις ότι είσαι ευάλωτη, η πανοπλία σου γίνεται σα δεύτερη επιδερμίδα, την οποία μπορεί να δυσκολευτείς να βγάλεις την κατάλληλη στιγμή.

Όλα τα παραπάνω αφορούν φυσιολογικούς ανθρώπους, αλλά ας υποθέσουμε λόγου χάριν, ότι δεν είσαι τόσο φυσιολογικός. Δεν είναι παράλογο. Εξάλλου ποιος είναι; Πιθανώς, ως μια εκκολαπτόμενη πριγκίπισσα, έμαθες νωρίς στη ζωή σου ότι αρκούσε να πατήσεις πόδι για να πάρεις αυτό που ήθελες.

Το παιχνίδι του ζευγαρώματος απλώς επιβεβαιώνει αυτή την πεποίθηση. Μπορεί να φτάσεις στο σημείο στο οποίο αυτό που επιθυμείς περισσότερο είναι η ερωτική ευτυχία, αλλά απλά δεν μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου να φερθεί «καλά», γιατί ποτέ δεν το έχεις κάνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αφού αυτό είναι μια επικίνδυνη στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει στο να πληγωθείς ανεπανόρθωτα.

Υπάρχει μια ακόμα δυσκολία με την αλλαγή της στρατηγικής. Αν έχεις υιοθετήσει την «κακή» στρατηγική, τότε έχεις αναπτύξει την ικανότητα σου να λες ψέματα. Εξάλλου δεν χρειαζόταν να μείνεις μέσα για να λουστείς, έτσι δεν είναι; Επίσης, βρίσκεις ιδιαίτερα ελκυστικό τον επίδοξο μνηστήρα σου, απλώς δεν θέλεις να το μάθει. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

Τα δώρα του σε γεμίζουν χαρά αλλά δεν μπορείς να το δείξεις. Ελπίζεις ότι θα αποκωδικοποιήσει την συμπεριφορά σου, ώστε να μπορείς να διατηρήσεις την επίφαση της σχετικής αδιαφορίας σου, και συνεπώς το πάνω χέρι και την εξουσία στην σχέση, ενώ του ρίχνεις κάποια ψίχουλα προκειμένου να συντηρείς το ενδιαφέρον του.

Αλλά τι θα συμβεί, αν δεν καταλάβει τα πραγματικά σου αισθήματα; Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν πάρει την αδιαφορία σου τοις μετρητοίς; Θα τα παρατήσει και θα σε αφήσει ήσυχη, ή το πιο πιθανό-αφού είναι καψούρης- θα υιοθετήσει και ο ίδιος την στρατηγική του «κακού»; Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί προκειμένου να μην πληγωθεί ή από την επιθυμία του να εκδικηθεί, περίπτωση κατά την οποία η σχέση θα πάει κατά διαόλου. Το να μην είσαι πλήρως ειλικρινής καταστρέφει την εμπιστοσύνη. Μπορεί μάλιστα να αμφιβάλεις για τα κίνητρα των ανθρώπων που είναι απολύτως έντιμοι, γιατί υποθέτεις ότι αφού εσύ λες ψέματα το ίδιο κάνουν και αυτοί.

Το αγόρι σε αυτό το παιχνίδι βρίσκεται στην πραγματικότητα σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτό συμβαίνει γιατί ως επίδοξος μνηστήρας πρέπει να αποδείξει ότι είναι δυνατός, «αρσενικός» που μπορεί να κάνει κουμάντο- και αυτή είναι μια από τις δοκιμασίες που του επιφυλάσσει η πριγκίπισσα.

Πως μοιάζει το αγόρι αν αποδέχεται όλα τα καπρίτσια της πριγκίπισσας και υποκύψει σε όλες της τις απαιτήσεις; Μοιάζει αδύναμος και πιθανώς ενδεής. Μάλιστα η «ένδεια» αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε γενικά μη φτωχούς συναισθηματικά ανθρώπους οι οποίοι όμως είναι πολύ ερωτευμένοι, όταν ο ένας σύντροφος διαρκώς εφαρμόζει τη στρατηγική του «κακού» στον άλλο μη δείχνοντας αγάπη και στοργή.

Αυτό σημαίνει πως το αγόρι είναι σχεδόν υποχρεωμένο σε κάποια στιγμή να ανταποδώσει τη στρατηγική του «κακού», προκειμένου να μη φανεί πως είναι άβουλος. Αν το κορίτσι δεν αλλάξει γρήγορα στρατηγική, σε αυτό το σημείο (υιοθετώντας τη στρατηγική του «καλού» κοριτσιού), οι οιωνοί δεν είναι καλοί για τη σχέση.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν, πως υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι, ενδιαφέροντες και όμορφοι άνθρωποι οι οποίοι φαίνεται να είναι ανίκανοι να βρουν την ερωτική ευτυχία και έναν σταθερό ερωτικό σύντροφο. Ως αποτέλεσμα είναι δυστυχείς και μοναχικοί.  Το να φοβάσαι ότι θα χάσεις στο ερωτικό παιχνίδι, σημαίνει πως έχεις λίγες πιθανότητες να βγεις σημαντικά κερδισμένος.

Προφανώς όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τον μέσο όρο, και υπάρχουν εξαιρετικά, όχι κακά, πανέμορφα κορίτσια και αγόρια, όπως υπάρχουν τραγικές περιπτώσεις ανθρώπων, χωρίς τίποτα αξιομνημόνευτο, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες για το παραμικρό ενδιαφέρον που δείχνει κάποιος προς αυτούς, αλλά οι οποίοι παρόλα αυτά συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο όταν υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον.

Το παραπάνω άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στα αγγλικά ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://gliddofglood.typepad.com/the_glidd_of_glood_blog/2010/04/game-theory-the-prisoners-dilemma-and-romantic-relationships.html

Έρα Μουλάκη,  Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
http://www.thessalonikiartsandculture.gr
Pages: [1] 2 3 ... 10